Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Smršť z nebe uzavřela silnici na Tábor i do Krumlova

Prudký přívalový déšť doprovázený bouřkou zkomplikoval v sobotu večer život spoustě obyvatel Jihočeského kraje. Během několika desítek minut spadlo tolik srážek, že z mnoha míst se stala jezera a po silnicích i v příkopech tekly doslova potoky vody. Nejvíce vrásek přidělal další z rozmarů počasí tohoto roku lidem z Krumlovska, Budějcka a Soběslavska.

Jihočeští profesionální, drážní i dobrovolní hasiči zasahovali od 17. hodiny do půlnoci u více než 150 událostí – odstraňovali popadané stromy a větve z komunikací, čerpali vodu ze zatopených míst a monitorovali situaci v deštěm zasažených oblastech.

„Na železnici v úseku mezi Holubovem a Třísovem se stala dopravní nehoda, ke které došlo po nárazu vlaku do spadlého stromu. Hasiči také evakuovali osoby uvězněné ve svých domovech, autech nebo v kempu v Přísečné,“ řekla zastupující tisková mluvčí jihočeských hasičů Jana Neškodná.

Z důvodu zaplavení hlavního tahu mezi Budějcemi a Krumlovem byla uzavřena i silnice u Rájova. Voda splavená z polí se valila z kopce dolů na most, kde napáchala největší škody sesuvem půdy u rodinného domu sousedícího se silnicí i řekou Vltavou. Na místě jí bylo tolik, že nebyla vidět ani svodidla. Uvíznutá auta měla podle očitých svědků vodu až do výšky okének. Mezitím ještě vymlela část jednoho z jízdních pruhů.

Pokud můžete, jeďte i nyní z Budějc na Krumlov přes Velešín! Podle aktuálních zpráv od naší zpravodajky Kateřiny Matouškové, která se krátce po 10. hodině dopolední vrací domů do krajské metropole, stojí kolona aut k mostu v Rájově už v Českém Krumlově.

„Jsem tady už dvacet minut a nejméně dalších deset ještě budu. Semafor před Rájovem řídí provoz kyvadlově, pravý pruh směrem na Krumlov je propadlý, podemlela ho voda,“ popisuje.

Déšť zkomplikoval dopravu rovněž na Budějcku, kde voda zaplavila rychlostní silnici R3 z Českých Budějovic na Tábor. „Za obcí Borek směrem na Veselí nad Lužnicí se vytvořila laguna. Jsou tam pole s kukuřicí, která nezadržují vodu a ta se valila na komunikaci. Policisté prováděli odklon po souběžné komunikaci,“ uvedl mluvčí Policie ČR Milan Bajcura.

Během dnešního rána a dopoledne už mají hasiči na svém kontě dalších dvacet zásahů spojených se sobotním deštěm. „Jde především o čerpání vody ze zatopených míst na Českobudějovicku a Českokrumlovsku,“ dodala Jana Neškodná z HZS Jihočeského kraje.

Foto: Pavel Rožboud, HZS Jihočeského kraje
Video: Jakub Matoušek

Štítky Déšť, bouřka, voda, potopa, Českokrumlovsko, silnice, uzavření, Český Krumlov, Jihočeský kraj, Soběslavsko, České Budějovice, Kateřina Matoušková, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smršť z nebe uzavřela silnici na Tábor i do Krumlova  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.