Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Více než stovka železničních nadšenců přijela do Temelína vlakem

Netradiční způsob dopravy na Jadernou elektrárnu Temelín zvolila více jak stovka železničních fanoušků z Evropy i severní Ameriky. Minulou neděli hodinu před polednem zastavil vlak u administrativních budov jihočeské elektrárny.

Umožnilo to přímé železniční napojení, která má Temelín na hlavní trasy. Navíc disponuje i řadou odbočných tratí a vleček. Většina cestujících se u jaderné elektrárny ocitla vůbec poprvé.

„Jadernou elektrárnu jsme oslovili už v loňském roce a byl jsem až překvapený tím, že její návštěva vlakem bude možná. Takže jsme neváhali a této netradiční možnosti využili,“ konstatoval organizátor zvláštní třídenní cesty Aleš Svoboda.

Železniční nadšenci se nedostali až do střeženého prostoru elektrárny. Zvláštní vlak zastavil na jeho okraji u administrativních budov. Přesto ale lidé viděli oba bloky, chladicí věže nebo další objekty z netradičních úhlů. S elektrárnou se navíc detailně seznámili v místním infocentru.

„Ocenili jsme mlžnou komoru, 3D projekci, přiblížení chodu elektrárny Temelín, ale samozřejmě jsme si všímali i provozu na železniční vlečce,“ reagoval po skončení návštěvy jeden z účastníků Russel Sedgwick.

Poprvé si cestu vlakem do jaderné elektrárny vyzkoušeli lidé v loňském roce při zahájení cyklokturistické sezony. A společnost ČEZ se nebrání ani dalším případným cestám.

„V minulém roce se nám podařilo získat všechna potřebná povolení, takže cesta mimořádným osobním vlakem přímo k jaderné elektrárně je možná. A v infocentru jsou samozřejmě vítáni úplně všichni,“ dodává Petr Šuleř, vedoucí komunikace Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, vlak, nadšenci, jaderná elektrárna, elektrárna, Temelín, Evropa, Severní Amerika, Aleš Svoboda, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než stovka železničních nadšenců přijela do Temelína vlakem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.