Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vltava Open 2013: Rum pro námořníky i nová plavební komora

„Loď, ahoooooj!“ Tradiční pozdrav všech vodáků, vodomilů a možná i vodníků se vznesl nad hladinu Vltavy zároveň s houkáním lodní sirény. Vltavu a tedy i další, už třetí plavební sezonu, symbolicky odemkl klíč a také ji rozvoněl rum, který byl obětován mrtvým námořníkům.

Ano, uplynulou sobotu se akcí Vltava Open 2013 v Českém Vrbném a v Hluboké nad Vltavou skutečně otevřela řeka Vltava a sezona pro menší i větší lodě, vyhlídkové a výletní plavby a doprovodné aktivity.

Přístav v Českém Vrbném uvítal v sobotu návštěvníky příjemně slunečným počasím a hlavně zajímavým programem. Ukázky práce vodních záchranářů, hasičů i policie, zábavné atrakce pro děti, projížďky na dračích lodích, možnost prohlídky areálu Lídy Polesné i vystoupení dětí z taneční skupiny Movie 21 - to vše patřilo k příjemnému zpestření akce.

Hlavní pozornost návštěvníků ale směřovala k slavnostnímu zahájení plavební sezony, které začalo v půl třetí a mělo již tradiční scénář. Přítomné pozdravili hosté, zastupující subjekty veřejné správy, díky kterým byl projekt splavnění Vltavy realizován. Náměstkyně primátora města České Budějovice Ivana Popelová se ve svém proslovu svěřila s přáním vyjet po cyklostezce až do Purkarce, tam se osvěžit oblíbeným pivem a vrátit se zpět do Budějc lodí.

Jan Skalický, pověřený řízením státního podniku Ředitelství vodních cest, ve svém projevu mimo jiné zdůraznil význam splavnění Vltavy pro rekreační a turistický rozvoj regionu a připomněl, že například po Baťově kanále ve Zlíně v loňském roce na lodích proplulo více než 80 tisíc lidí. Konstatoval, že Vltava, která je delší a také zajímavější, by mohla mít mnohonásobně vyšší potenciál a vyjádřil naději, že po vybudování dalších úseků vodní cesty se tento předpoklad naplní.

Připomněl také, že i přes opakovaná mylná tvrzení a zavádějící názory, poukazující na to, že peníze, investované do splavnění, mohly být využity například na stavbu dálnice, stále platí prokazatelný fakt, že finanční prostředky z dotačních titulů Evropské unie mohly být investovány pouze do vodních cest a staveb s nimi souvisejících. Ocenil také práci a přínos všech, kteří se na realizaci podíleli, a připomněl, že jestliže platí úsloví, že kde je vůle, tam je cesta, pak v případě splavnění Vltavy platí, že kde je hodně silné vůle, tam je vodní cesta.

Na jeho slova navázal náměstek státního podniku Povodí Vltavy Jan Jílek, který ve svém monologu rovněž vyjádřil projektu podporu a dodal, že je nutné nezapomínat ani na významnou součást dosud realizovaných prací - tedy významná protipovodňová opatření. Pozitivní pohled na splavněnou Vltavu vyjádřil také ředitel Státní plavební správy Jaromír Kalousek.

A pak už následovalo symbolické obětování mrtvým námořníkům. Jak řekl Jan Skalický, voda spojuje celou zeměkouli a proto rum, vylitý do vody, doputuje ke všem, kteří vodě obětovali život. Krátce poté Ivana Popelová a Jan Skalický společně ´odemkli´ řeku a pak už nastala chvíle, kdy loď Vojtěch Lanna uvítala na palubě první cestující a po proplutí plavení komorou českovrbenského jezu zamířila k Hluboké nad Vltavou. Za ní se vydaly také menší lodě a čluny.

Část návštěvníků také využila možnost prohlédnout si unikátní stavbu českovrbenského jezu a plavební komory. Obdivovatelé technického umění projektantů a stavařů tak mohli vidět jez, který je nejvyšší na Vltavě po celé její délce. Rozdíl mezi horní a spodní hladinou je sedm a půl metru. Plavební komora je dlouhá 45 metrů, široká šest metrů a hluboká 12 metrů. Její stěny jsou silné dva a půl metru.

Po vplutí lodi do komory se hladina vyrovná během zhruba osmi minut a lodě pak mohou proplout k Hluboké nad Vltavou - tak, jako k městu se světoznámým zámkem vyplula loď nesoucí jméno ´otce´ myšlenky splavnění Vltavy Vojtěcha Lanny.

V Hluboké nad Vltavou byla slavnostně otevřena plavební komora, která umožní plavbu lodí až k Hněvkovické přehradě - vyhlídkové plavby se tedy stanou zajímavější díky pohledu na výjimečnou přírodní scenérii, kterou tvoří lesnaté stráně a skály v tomto říčním úseku.

Po otevření plavební komory a prvním oficiálním proplutí loď zakotvila v provizorním hlubockém přístavu, který je v těsné blízkosti nově budovaného přístaviště. Právě k němu byl položen a poklepáním kladívky symbolicky ´posvěcen´ základní stavební kámen.

Kromě starosty města Hluboká nad Vltavou Tomáše Jirsy, který ve svém domovském městě hosty uvítal, hovořil opět Jan Skalický, který v souvislosti s informacemi o budoucnosti a významu přístavu konstatoval, že bez vstřícného přístupu samospráv by budování vodních cest bylo prakticky nemožné. Dodal, že projekt splavnění Vltavy je podporován státem i dalšími institucemi a opět poděkoval všem, kteří navzdory překážkám projekt podporují a budují.

Slova Jana Skalického byla následně potvrzena zvonivými údery kladívek, které se zvučně vznesly nad hladinou řeky. A odpovědí jim bylo houkání lodní sirény...

Vltava Open 2013

Pondělí, 6. května 2013, 21:50

Vltava Open 2013
Jan Jílek, náměstek státního podniku Povodí Vltavy, a Jaromír Kalousek, ředitel Státní plavební správy

Štítky Vltava Open 2013, zahájení plavební sezony, otevřené nové plavební komory, Vltava, zdymadlo, Hluboká nad Vltavou, Jan Skalický, projekt, vodní cesta, České Vrbné, Vojtěch Lanna mladší, Evropská unie, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Ryba

Pěkná každoroční akce, krom organizace lodní dopravy na akci, Českobudějovické plavební... a taky nemožnost dostat se z Českého Vrbného na otevření plavební komory na Hluboké. Lanna vezla pouze hosty VIP.

Pondělí, 6. května 2013, 23:48Odpovědět

Vltava Open 2013: Rum pro námořníky i nová plavební komora  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.