Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Žluté kříže nejsou zeď, tvrdí někteří řidiči

Už několik týdnů jezdí řidiči na Senovážném náměstí přes takzvané žluté kříže. Jedná se o označení, které zdůrazňuje povinnost nevjíždět do křižovatky, není-li možné dále pokračovat v jízdě.

Auta se tady totiž neustále štosovala, kvůli čemuž bylo leckdy nemožné křižovatku Lidické třídy se Žižkovou ulicí projet. Otázkou však je, zda značení pomohlo.

„Co jsem vysledoval, tak někteří řidiči to respektují a nechají, když ne celý prostor s kříži, tak alespoň průjezd vozidlům příčně nebo vlevo. Těm ostatním je to jedno,“ uvedl Petr Jaroš z budějckého odboru správy veřejných statků.

I v tomto případě tedy platí, že záleží na každém řidiči. Někteří mají z dopravního značení respekt, jiní prohlašují, že značka není zeď a nějaké předpisy je nezajímají. Ozývají se i názory, že pokud by si člověk do křížů nenajel, z křižovatky by se nikdy nedostal.

Právě průjezdnost je ale cílem tohoto značení. Mělo by umožnit výjezd z vedlejších silnic, a to hlavně v dopravní špičce, kdy v křižovatce zůstávají stát vozidla. Je však nutné dodat, že žluté kříže de facto jen zdůrazňují to, jak by se řidič měl chovat, i kdyby tam žádné značení nebylo.

„Zdá se, že účel to splnilo. Nelze nechávat na znalost zákona, je potřeba to i připomenout dopravním značením. Stejné je to například se zákazem zastavení - svislé značky a žluté pruhy na obrubě v místech, kde zákon zastavení nedovoluje,“ zmínil Jaroš.

K vyznačení křížů byl zvolen jízdní pruh, ve kterém docházelo k nejčastějšímu blokování ostatních vozidel. „Zákaz vjíždět do křižovatky, pokud nemohu projet, platí pro celou křižovatku. Ten, kdo odbočuje z vedlejší, by měl mít jasno v tom, že uprostřed nemůže zůstat stát,“ dodal Petr Jaroš.

Štítky Senovážné náměstí, žluté kříže, dopravní značení, řidiči, Petr Jaroš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Fuk

Dokud se křižovatka nepřestaví podobným způsobem jako křižovatka Lidická-Mánesova, tak to bude pořád. Ono přece jenom, kříže jsou levnější, ale na nic.

Čtvrtek, 22. května 2014, 16:29Odpovědět

Žluté kříže nejsou zeď, tvrdí někteří řidiči  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.