Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dostavba Temelína poskytne 4000 pracovních míst, tvrdí ředitel elektrárny Štěpanovský

Vznik 4000 nových pracovních míst při dostavbě dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín je reálný odhad. To v pondělí řekl její ředitel Miloš Štěpanovský.

Odhad podle něj vychází mimo jiné z upřesněných údajů ze stavby třetího bloku finské elektrárny Olkiluoto. "Ta má sice oproti původním ambiciózním plánům více než tříleté zpoždění, nyní zde ale dělníci finišují a společnost TVO (finská obdoba ČEZ) počítá s jejím připojením do sítě v druhé polovině roku 2013," řekl Štepanovský.

„Díky stavbě Olkiluoto 3 vzniklo ve Finsku dokonce více než 4000 pracovních míst. Nyní, když už jsou hlavní stavební práce hotové, se jejich počet mírně snížil, přesto ale patříme mezi nejvýznamnější zaměstnavatele v regionu,“ uvedl o přínosech stavby třetí části finské jaderné elektrárny jeden z jejích představitelů Lauri Inna.

„Netuším, který z uchazečů o dostavbu uspěje. Ve Finsku vyrostl jen jeden blok, my připravujeme stavbu dvou, počet pracovních míst ale nelze jednoduše vynásobit. Naše odhady jsou proto poměrně střízlivé. Přesto ale předpokládáme, že pomůžeme celé České republice,“ porovnal oba projekty Miloš Štěpanovský.

Skladba profesí, které našly uplatnění při stavbě jediného výrobního bloku, je podle ředitele Štěpanovského přitom až překvapivě široká. "Základ tvoří především stavební dělníci, vysoce kvalifikovaní technici a třeba budoucí operátoři. K nim se ale přidaly stovky nových pracovních míst v hotelích, restauracích a dokonce i školách," dodal Štěpanovský.

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky pracovní místo, Jaderná elektrárna Temelín, Finsko, ČEZ, Mediafax, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dostavba Temelína poskytne 4000 pracovních míst, tvrdí ředitel elektrárny Štěpanovský  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.