Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihočeská záchranka měla v loňském roce přes 60 tisíc výjezdů

Celkem 60 221 výjezdů měla v loňském roce Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje. Agentuře to ve čtvrtek řekl ředitel záchranky Marek Slabý s tím, že největší množství (24 410) bylo v oblasti Českých Budějovic.

Právě na Budějovicku je koncentrováno téměř 20 procent obyvatel kraje. "Dále to pak bylo na Táborsku a Jindřichohradecku, kde je počet výjezdů téměř 8000 za rok. Ovšem i v ostatních okresech se pohyboval počet od 3900 do 5900 výjezdů ročně," uvedl Slabý.

Ze statistiky vyplývá, že záchranářská vozidla na jihu Čech vyjíždí zhruba k pěti tisícům výjezdů měsíčně, což v důsledku znamená, že posádka jede k pacientovi každých osm až devět minut.

"Pokud bychom se podívali na spektrum diagnóz, největší množství výjezdů je směřováno k onemocněním oběhového systému, zejména ischemické chorobě srdeční, vysokému krevnímu tlaku a jejím komplikacím. Následují ostatní interní onemocnění, neurologická a plicní onemocnění," dodal Slabý s tím, že průměrně 45x za měsíc vyjíždí posádky ZZS k neodkladné kardiopulmonální resuscitaci, tedy zástavě oběhu.

Výjezdy k úrazům z různých příčin tvoří cca 20 procent všech výjezdů, konkrétně 12 984 ročně.
Jihočeská záchranka vyjížděla v roce 2010 z celkem 25 výjezdových míst a o pacienty se staralo celkem 42 posádek.


René Kekely

Štítky Marek Slabý, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, České Budějovice, nemoc, Česko, okres Jindřichův Hradec, okres Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská záchranka měla v loňském roce přes 60 tisíc výjezdů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.