Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeský kraj hospodařil loni s přebytkem 37 milionů korun

Jihočeský kraj hospodařil v roce 2010 s disponibilním přebytkem 37 milionů korun. Část peněz kraj přerozdělí do vybraných grantových fondů, zbytek uloží do rezervního fondu, řekl v úterý novinářům Jaromír Slíva (ČSSD), krajský radní pro ekonomiku.

Hospodaření kraje v loňském roce skončilo i přes propad předpokládaných daňových příjmů o 110 milionů korun s disponibilním přebytkem 37 milionů korun. "Příjmy kraje činily přes 10,2 miliardy korun, výdaje tvořily 9,9 miliardy korun. Po zaúčtování dalších závazků zůstalo k přerozdělení 37 milionů korun," řekl Slíva.

Z rozpočtového přebytku kraj 10 miliony posílí vybrané fondy a grantové programy. "Sumou 3,1 milionu korun posílíme fond rozvoje školství, tři miliony půjdou na posílení programu výstavby a rekonstrukce vodohospodářských sítí, dvěma miliony posílíme grantové programy pro jednotky sboru dobrovolných hasičů, 700 tisíc korun posílí grant podpory sítě protidrogových projektů. Dalších 700 tisíc korun půjde na dětské centrum kraje ve Strakonicích a 100 tisíc korun na krizové dětské centrum v Českých Budějovicích. Zbytek, zhruba 27 milionů korun, uloží kraj do rezervního fondu," vysvětlil radní Slíva.

Jihočeský kraj letos poprvé v historii obstál v auditu hospodaření, který každoročně provádí ministerstvo financí za pomoci pracovníků českobudějovického finančního ředitelství, absolutně bez výhrad. "Audit probíhal ve dvou fázích, v té první byl přezkum dokumentů v srpnu 2010 a druhá část auditu, která probíhala od ledna do března letošního roku, obsahovala závěrečné přezkoumání hospodaření kraje. Nejen, že kraj hospodařil bez jakýchkoliv nedostatků, ale ještě se podařilo odstranit nedostatky z minulých období," uvedl hejtman kraje Jiří Zimola (ČSSD).

K úterku má kraj závazky složené převážně z úvěrů sloužících ke kofinancování a předfinancování projektů s příspěvkem evropských fondů v celkové výši 397 milionů korun. "Z těchto úvěrů jsou všechny z minulého volebního období, současná reprezentace kraje nevzala jediný úvěr. Splatit bychom je chtěli letos, nejpozději v příštím roce," uvedl Slíva.

Velké prostředky se podařilo kraji ušetřit centrálním nákupem plynu a elektřiny. "Kraj vypsal tendr, který vyhrála společnost E.ON. Původně jsme měli na dodávkách plynu a elektřiny ušetřit během tří let částku 128 milionů korun. Vzhledem k chystanému zdražení energií v červnu 2011 je ale už teď jasné, že úspory budou minimálně 159 milionů korun," sdělil Slíva.

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky Jihočeský kraj, Jaromír Slíva, ČSSD, úvěr, sbor dobrovolných hasičů, Jiří Zimola, E.ON, Ministerstvo financí České republiky, Mediafax, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj hospodařil loni s přebytkem 37 milionů korun  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.