Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeský kraj rozdělí mezi dobrovolné hasiče téměř 12 miliónů korun

Na rok 2011 schválil v rozpočtu Jihočeský kraj dotaci jednotkám Sboru dobrovolných hasičů dotaci a grant v celkové výši 12 milionů korun. Agentuře to řekla ve středu mluvčí kraje Kateřina Koželuhová.

Na rok 2011 byla v rozpočtu Jihočeského kraje schválena dotace jednotkám SDH obcí ve výši šesti milionů korun. Investiční dotace je ve výši 2,5 milionu korun.

"Účelová investiční dotace je určena zejména na nákup přenosných požárních stříkaček, elektrocentrál, plovoucích čerpadel, osvětlovacích souprav, dále na modernizaci mobilní požární techniky, pořízení kvalitnějších výbav, přestavby a nástavby mobilní požární techniky. Podmínkou přidělení účelové investiční dotace je minimální třicetiprocentní spoluúčast žadatele ze skutečné ceny projektu. Maximální výše dotace z rozpočtu kraje byla stanovena na 160 tisíc korun za jeden vybraný projekt, kus či soupravu," řekla Koželuhová.

Neinvestiční dotace činí 3,5 milionu korun. Neinvestiční finanční prostředky jsou především určené k pořízení osobních ochranných pomůcek, jako jsou přilby, boty, ochranné obleky, dále technické prostředky a také na obnovu požární techniky neinvestiční povahy.

"Dotaci lze také použít na věcné prostředky, jako jsou hadice, proudnice, rozdělovače, žebříky a spojové prostředky, které zůstávají majetkem obce, dále na opravy požární techniky a věcných prostředků jednotky SDH obce. Z dotace lze rovněž hradit výdaje na odbornou přípravu velitelů a strojníků jednotek SDH obcí k získání odborné způsobilosti nebo prodloužení platnosti osvědčení o odborné způsobilosti, specializační kurzy a zaměstnání," dodala Koželuhová.

Na peníze si dále mohou obce sáhnout z Grantového programu na podporu jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Jihočeského kraje. Jihočeský kraj vyčlenil na investiční projekty 2,9 milionu korun a na neinvestiční 2,85 milionu. Spoluúčast žadatele je stanovena minimálně ve výši 30 procent z celkové skutečné ceny realizovaného projektu.

"Grant je určený výhradně na realizaci projektů na pořízení mobilní požární techniky, nákup věcných prostředků požární ochrany a opravu mobilní a přenosové zásahové techniky jednotek SDH, na modernizaci, rekonstrukci, technické hodnocení, opravy a údržbu stávajících požárních zbrojnic. Grant není určený na krytí nákladů, které nesouvisí se zásahovou činností jednotky sboru dobrovolných hasičů obce, například na požární sport, kulturní akce, včetně oslavy výročí založení SDH v obci.

"Grant se poskytuje výhradně obcím – zřizovatelům jednotek SDH. Obce mohou podávat žádosti od 23. března do 22. dubna 2011," vysvětlila Koželuhová.


Dobrin Stojcev

Štítky Jihočeský kraj, dotace, Katharina Cibbini-Koželuch, technika, sbor dobrovolných hasičů, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj rozdělí mezi dobrovolné hasiče téměř 12 miliónů korun  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.