Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kredance. Nová alternativní scéna?

Téměř před rokem jste mohli číst o tom, že pražská divadelně-taneční skupina La Putyka pokřtila Kredance. O Kredanci se tehdy psalo jako o tanečním prostoru, kde si dospělí můžou zatančit balet, street či latino danzu. Letos se o tomto prostoru v bývalé továrně na klobouky píše jako o nově začínajícím alternativním prostoru pro tanec, divadlo, hudbu a další. Sezóna by zde měla začít 12. září.

Přízemí bývalé továrny na klobouky začalo žít přesně před rokem - v létě v roce 2010, kdy si zakladatelky Kredance oblekly montérky a splnily si tak svůj taneční sen. Letos se tým, který se bude starat o prostory Kredance, rozrostl o další důležité členy, kteří slibují přinést nové impulzy i využití tovární haly. „Přizvali jsme ke spolupráci kluky z NAABu a Jardu Baštu z Ostinata, protože po prvním koncertě v červnu jsme zjistili, že naše prostory jsou pro alternativní hudbu velmi zajímavé. Rádi bychom, aby to u nás žilo nejen tancem, ale i hudbou, divadlem a dalšími uměleckými oblastmi,“ komentuje nadšeně letošní sezónu Barbora Čepičková, jedna ze zakladatelek Kredance.

Taneční prostor Kredance, který 7. října oslaví první výročí své existence, má za sebou úspěšný rok plný pravidelných tanečních hodin, divadelních dílen a festivalu Město v pohybu, který okořenila módní přehlídka a vánoční trhy Ježíšek v Kredanci. V nové sezóně reaguje na živý vývoj událostí v oblasti kulturní politiky města. „Hodně se na diskuzních večerech Open-space mluvilo o potřebě probudit veřejný prostor. My jsme na to zareagovali tím, že jsme společně s Jakubem Doubravou a Kejklířem Slávkem připravili kurz Jak se stát pouličníkem. Ten by mohl pomoci městu České Budějovice získat více streetartistů a pouličních umělců,“ vysvětluje Čepičková. „Snažíme se být flexibilní a nabízet kurzy, které v Jižních Čechách chybí. Určitě se dočkáte i kurzu závěsné akrobacie,“ dodává s úsměvem Čepičková.

Dobrou zprávou pro všechny návštěvníky Kredance je vznik nové Osvěžovny Kredance. „Na návštěvníky zde čeká výborná káva nebo čerstvé šťávy, které si mohou vychutnat v unikátní atmosféře uměleckého prostředí,“ popisuje nově vznikající kavárnu Zuzana Hlaváčová z týmu mladých nadšenců.

Autor: Olga Píšová, Budějcká Drbna

Štítky hudba, divadlo, tanec, továrna, Nába, Ježíšek, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kredance. Nová alternativní scéna?  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.