Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTO: Smrtelné nehody na jihu Čech v roce 2014

Budějcká Drbna ve spolupráci s Policií České republiky se v rámci preventivní kampaně Zastav jízdu smrti vrací ke smrtelným dopravním nehodám, které se v letošním roce odehrály na jihočeských silnicích. Dnes vám přinášíme první díl fotoseriálu.

Tragická bilance letošního roku na jihočeských silnicích - téměř 1200 dopravních nehod, z toho 19 se smrtelnými následky - 24 mrtvých! Umírali mladí, umírali staří. Prostě lidé všech věkových kategorií. Ale proč?

Smrt patří k životu, říká se, ale pokud je to zbytečná smrt, je to hlavně pro pozůstalé velmi bolestivé a jen těžko se s tím vyrovnávají. Tolik mrtvých, přitom mohli žít. Stačilo jet opatrně, pozorně, dodržovat rychlost. Někdo však udělal chybu. Tím někým byli oni sami nebo někdo jiný, kdo zrovna byl na stejné silnici. Vždy to však byla to chyba s fatálními následky.

Jihočeská policie vám ve spolupráci s Budějckou Drbnou přiblíží v třídílném seriálu každou z devatenácti smrtelných nehod. V rozbitých autech i přímo na silnicích umírali lidé. Každý z těchto lidí měl svůj život, své plány, své rodiny a přátele...

Pak přišla tragická nehoda a s ní smrt. Děti zůstaly bez otce či matky, vnoučata přišla o dědečka či babičku, rodiče přišli o své dítě. Zbytečně! Pro pozůstalé je to naprostý šok, se kterým se budou vypořádat po zbytek života. Přitom stačilo tak málo - aby všichni, kdo jedou po silnici, dodržovali pravidla.

Pleše, 14. ledna 2014

Tragický začátek nového roku a zbytečná smrt třech mladých mužů (23, 21 a 19 let). Všichni byli v jednom autě. Všichni v něm zemřeli. Osudná jízda byla rychlá a nebezpečná. U obce Pleše na Jindřichohradecku dostali smyk a skončili na střeše mimo silnici. Ve zcela zdemolovaném automobilu neměli šanci přežít. Stačilo, kdyby jel řidič pozorně, kdyby dodržel rychlost a kdyby zbytečně neriskoval.

Strakonice, 17. ledna 2014

Na přechod pro chodce u restaurace Hangár v podvečer vstupuje 86letá žena. Bezpečně přechází k ostrůvku. Pak se vydává na druhou část přechodu, kterou už bohužel nepřejde. Přímo na přechodu ji srazil automobil. Těžce zraněná umírá po několika týdnech v nemocnici, nejspíše na následky zranění z této nehody. Na vině je řidič - nedával pozor.

Tábor, 20. ledna 2014

Zbytečná smrt muže středního věku. Řidič osobního vozu si najíždí do zatáčky, vjíždí však až do protisměru, kde se čelně srazí s cyklistou. Cyklista nemá šanci. S těžkými zraněními je převezen do nemocnice, kde po několika dnech umírá.  Řidič osobního vozu udělal řidičskou chybu - stačilo více opatrnosti a cyklista mohl žít.

Nažidla, 22. ledna 2014

Manželský pár středního věku nachází smrt ve svém voze. Doplatili na chybu jiného řidiče. Při jízdě do úžlabiny mezi kopci nepřizpůsobil viník nehody rychlost svým schopnostem a také stavu a povaze vozovky, při nebezpečné jízdě se mu rozkolíbal přívěs s dřevěnými hranoly a s neovladatelným vozem vjel do protisměru. Zde čelně narazil do protijedoucí Škody Felicia. V ní zemřel muž. Jeho zranění byla neslučitelná se životem. Přes veškerou snahu lékařů umírá následně v nemocnici i jeho manželka.

Žár, 24. ledna 2014

Tentokrát na Českobudějovicku umírá dvaapadesátiletý řidič. Udělal chybu, která ho stála život. S největší pravděpodobností jel příliš rychle, špatně odhadl své schopnosti a dostal smyk. Vjel do protisměru a srazil se s jiným vozem. Na místě zemřel. Naštěstí nebylo mrtvých více. Ale co chybělo? A opět byla na vině rychlost a neopatrnost.

Strážkovice, 30. ledna 2014

Předposlední lednový den přinesl devátou oběť dopravních nehod letošního roku. Devětatřicetiletý řidič havaroval u obce Strážkovice na Českobudějovicku. Nejspíš zariskoval při předjíždění a v zatáčce nezvládl řízení. Dostal se mimo silnici a narazil do stromu. Náraz byl tak silný, že muž neměl šanci přežít. Zemřel na místě.

Planá, 11. února 2014

Tragická bilance pokračuje. Šestapadesátiletý muž ve vozidle značky Chevrolet čelně narazil u Plané na Českobudějovicku do protijedoucího vozidla. Vyjel do protisměru, je pravděpodobné, že se nevěnoval řízení tak, jak měl. Po čelním nárazu se jeho vůz převrátil na bok a ještě střechou narazil do přední části nákladního vozidla, které přijíždělo k místu nehody. Muž následně umírá v nemocnici. O život přišel rovněž jeho pes, kterého měl v autě. Zbytečná chyba, zbytečná smrt.

Všichni mohli žít, kdyby každý z nás dodržoval zákony a pravidla. Kdyby každý jezdil obezřetně a bez zbytečného riskování. Nehazardujte se svými životy. ZASTAVTE JÍZDU SMRTI včas!

Napsala Štěpánka Uhlířová
Tisková mluvčí Policie České republiky

Smrtelné nehody na jihu Čech v roce 2014

Úterý, 6. května 2014, 09:50

Pleše, 14. ledna 2014
Pleše, 14. ledna 2014

Štítky Zastav jízdu smrti, informační a preventivní kampaň, Policie ČR, Jihočeský kraj, smrtelné dopravní nehody, silnice, smrt, Česko, dopravní nehoda, okres České Budějovice, Chevrolet, Strážkovice, Policie České republiky, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lojza Chytrak

FB Ondráš Suchý & Denisa Trypesová: Tak nevim, zda se Vam tam zobrazuje jiny text nez mne, ale zadnou nepravdu nebo krivdu tam nevidim. Chapu vase rozhorceni, pokud je jedna o blizkeho nebo znameho, ale pise se tam "Vyjel do protisměru, je pravděpodobné, že se nevěnoval řízení tak, jak měl", coz je (nejspis cele) pravdive. Nikdo tam nepise, ze to byl silnicni pirat nebo neco obdobneho. Bohuzel i kdyz ma clovek infarkt nebo nahlou nevolnost za volantem, nevenuje se prave rizeni sveho vozidla, tak jak ma a tak jak mu uklada zakon a tim padem nejede predpisove (prestoze treba predpisove jezdil cely zivot). A za dalsi nikdo ani netvdri, ze by nejaka z techto dopravnich nehod byla umysna, neni pochyb o tom, ze by to nekdo udelal schvalne... To s tim sice nesouvisi, ale vubec nejlepsi jsou ti, co tvrdi, ze za dopravni nehodu muze snih, naledi, dest, slunicko apod., myslim, ze ve vsech techto uvedenych pripadech za to mohl konkretni clovek (at uz byly dalsi okolnosti jakekoliv).

Středa, 7. května 2014, 22:44Odpovědět

FOTO: Smrtelné nehody na jihu Čech v roce 2014  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.