Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Počty mrtvých na jihočeských silnicích jsou alarmující

Na jihočeských silnicích se v tomto roce stalo už 18 dopravních nehod, při kterých umírali lidé. Někteří zahynuli přímo na místě, jiní měli tak závažná poranění, že následkům podlehli při převozu do nemocnice nebo přímo v ní.

Celkem tak letos zbytečně přišlo o své životy již 23 lidí. Byli to lidé mladí i starší, ale bez ohledu na věk byla každá taková smrt naprosto zbytečná.

Letošní rok je co do počtu úmrtí na silnicích rekordní. Pohled na statistiku předchozích let ukazuje situaci, která byla v letech 2012 a 2013. Přestože uplynuly pouhé čtyři měsíce letošního roku, počet mrtvých dosahuje téměř poloviny celkového počtu mrtvých v roce loňském.

Období Počet DN Usmrceno Těžké zranění Lehké zranění Alkohol
leden - prosinec 2013 3557 54 208 1797 338
leden - prosinec 2012 3207 71 240 1803 240

Alarmující je zjištění, že z 338 řidičů pod vlivem alkoholu bylo v roce 2012 nejvíce těch, kteří nadýchali více než 1,5 promile - bylo jich celkem 190, přičemž v roce 2012 jich bylo 84!

Převážná většina dopravních nehod se týká osobních vozidel, ale i ostatní dopravní prostředky promlouvají do statistik. Tabulka ukazuje počty nehod, ve kterých figurovala i jiná vozidla.

Dopravní nehody podle druhu vozidla (jen vybraná)

Období Jízdní kolo z toho dítě Motocykl Autobus
leden - prosinec 2013 179 22 147 26
leden - prosinec 2012 158 17 148 32

Policisté rovněž sledují dopravní nehody podle druhu. Nejčastějším druhem dopravních nehod je podle následující tabulky srážka s pevnou překážkou.

Dopravní nehody podle druhu

Období Srážka s jedoucím nekolejovým vozidlem Srážka se zaparkovaným vozidlem Srážka s pevnou překážkou Srážka s chodcem Srážka s vlakem
leden - prosinec 2013 1130 471 1323 184 19
leden - prosinec 2012 1103 175 1250 184 32

V zimním období je řada nehod způsobená špatným stavem silnic, sněhem či náledím, přesto se nejvíce nehod stává na suchých a neznečištěných vozovkách. Řidiči při dobrých podmínkách na silnicích mají tendenci riskovat, nedodržují povolenou rychlost a zbytečně hazardují.

Stav povrchu vozovky v době dopravní nehody (vybrané ukazatele)

Období Povrch suchý, neznečištěný Povrch mokrý Náledí, sníh
leden - prosinec 2013 2333 760 394
leden - prosinec 2012 2084 690 359

Nejčastější příčinou nehod přitom zůstává nesprávný způsob jízdy. Následuje nepřiměřená rychlost a poté další ukazatele.

Hlavní příčiny (vybrané ukazatele)

Období Nesprávný způsob jízdy Nepřiměřená rychlost Nedání přednosti Nesprávné předjíždění
leden - prosinec 2013 1846 848 450 84
leden - prosinec 2012 1490 844 471 88

Každý řidič, který získal řidičské oprávnění v autoškole a prošel výukou, by měl znát pravidla provozu. I přes se mnohdy zdá, že řidiči neví, jak se mají na silnicích chovat. Policisté proto připomínají několik základních pravidel.

1. Přizpůsobte jízdu svým schopnostem, spěchejte pomalu

Nejdůležitější je nepřeceňovat své síly a schopnosti. Vždy si vyberte takovou trasu, kterou dobře zvládnete. Jezděte opatrně, ohleduplně a dodržujte pravidla silničního provozu. Zbytečné riskování se nevyplácí. Rychlou jízdou možná ušetříte několik málo minut, ale riskujete mnohem více - svůj vlastní život.

Václav Kovář z BESIP, odborník na bezpečnost v dopravě, dodává: „Je-li řeč o bezpečné jízdě, pak musí být jako její první podmínka vyřčena znalost pravidel silničního provozu. Objevují se stále nové dopravní předpisy, které by si měl každý řidič průběžně doplňovat a obnovovat. Ideální je zúčastnit se zdokonalovacích kurzů, které pořádají i autoškoly.“

2. Váš automobil musí být v bezvadném stavu

Policisté se při dopravně bezpečnostních akcích zaměřují na kontrolu technického stavu vozidel. Váš automobil musí být v pořádku, jen tak může být vaše jízda bezpečná. Václav Kovář doplňuje: „Stav automobilu přímo ovlivňuje vaši řidičskou kondici. Například slabý světelný tok reflektorů starších vozidel má za následek neúměrné zatěžování vašeho zraku a dřívější nástup únavy. Starší vozidla nemají posilovač řízení, který podstatně snižuje námahu při ovládání volantu.“

Největší význam pro bezpečnou jízdu pak mají brzdy, a to především na mokrém či zasněženém povrchu či náledí. Ruku v ruce se zimním období pak jde správná volba zimních pneumatik.

3. Držte své emoce na uzdě

Nervozita negativně ovlivňuje každého řidiče. Pokud se ocitnete v zácpě či dopravní špičce, nenechte se vyvést z míry. Nemá smysl začít riskovat. Emoce totiž nejsou dobrými řidiči. Při plánování své jízdy si proto vyberte vhodnou dobu, abyste se dopravní špičce vyhnuli.

4. Předvídejte, neohrožujte ostatní

„Všimli jste si někdy, jak nebezpečné může být nastupování a vystupování z vozidla? Obzvlášť na frekventované ulici. Vozidlo zastaví u chodníku, otevřou se dveře směrem do silnice a z nich se ‚souká‘ řidič. Není pochopitelné, proč nešlo k vystupování z vozidla použít dveře u chodníku. Víte, jakému nebezpečí vystavujete sebe a třeba motocyklisty?“ informuje BESIP. Neohrožujte svým nezodpovědným chováním ostatní účastníky silničního provozu. Předvídejte a buďte obezřetní!

5. Alkohol a drogy za volant nepatří

V České republice platí úplný zákaz požívání alkoholu či jiných návykových látek před jízdou nebo během jízdy. Řidič pod vlivem alkoholu ztrácí přehled nad situací na silnici, špatně ovládá sám sebe a nebezpečně riskuje. Smysly takového člověka jsou ochromené a od toho se pak odvíjí další problémy - špatný odhad vzdáleností, zkreslené vnímání reality a podobně. Čím více pijete, tím více je váš mozek zasažen. Významně se zvyšuje vaše šance havarovat a následky bývají většinou smrtelné.

Napsala Štěpánka Uhlířová
Tisková mluvčí Policie České republiky

Štítky nehodovost, prevence, Jihočeský kraj, Policie České republiky, BESIP, silnice, dopravní nehoda, havárie, Václav Kovář, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty mrtvých na jihočeských silnicích jsou alarmující  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.