Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jeden svět odstartoval. Festival se tradičně uskuteční i na jihu Čech

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech, který přináší organizace Člověk v tísni, se i v letošním roce uskuteční v jižních Čechách. Navštívit ho budete moci jak v Českých Budějovicích, tak v Českém Krumlově a v Táboře.

V Táboře a Českém Krumlově se festival bude krýt. Začne příští týden ve čtvrtek - 17. března. V Táboře se dějištěm akce stane Cafe & Gallery MP7 a také Základní škola Bernarda Bolzana. Prvním dokumentem na programu je ve čtvrtek od 19 hodin snímek Mallory, který vypráví o drogově závislé matce, jež dokázala kvůli svému dítěti restartovat vlastní život. Za filmem stojí režisérka Helena Třeštíková, takže zajisté můžeme očekávat skvělé natočený silný životní příběh.

Tábor v dalších dnech uvede například dokumenty Pečovatelka Alice, Co se nenosí či Bábušky z Černobylu.

V Českém Krumlově se festival uskuteční v Městském divadle Český Krumlov. „Festival se nově zaměří na oblasti, které se v minulých ročnících neobjevovaly - pečující roboty pro osamělé staré lidi, osamělost jedince v individualistické společnosti na příkladu švédského modelu, muslimské sektářství v Pákistánu, střet příznivců bicyklu se světem aut či mrazivý pohled do života v Severní Koreji,“ uvedla koordinátorka festivalu v Českém Krumlově Václava Šnokhousová.

Krumlovský program začne ve čtvrtek už v 17 hodin. Organizátoři vybrali film Můj džihád. Součástí festivalu v Českém Krumlově jsou školní projekce, které se v týdnu do 18. března uskuteční v nízkoprahovém klubu Bouda, Městském divadle Český Krumlov a přednáškovém sále Gymnázia Český Krumlov.

I v Českém Krumlově budou součástí festivalu besedy. „Zlatým hřebem doprovodného programu bude teoretický seminář Jak číst film s režisérem Bohdanem Bláhovcem, který se uskuteční v sobotu od 13:00 v divadelním klubu Ántré. Seminář obsahuje úvod do dokumentárního filmu, základní režijní přístupy k dokumentárnímu filmu na základě konkrétních ukázek z celosvětové dokumentární tvorby,“ zmínila Václava Šnokhousová.

V Českých Budějovicích festival začne 22. března a potrvá tři dny. Centrem se stane Horká Vana. Jako první film si budete moci užít zajímavý dokument Pečovatelka Alice, který se zaměřuje na robota s lidskou tváří. Začátek je v 16:30.

Následovat bude film Žádný člověk není na ostrově sám pro sebe a ve 20 hodin slavnostní zahájení a projekce filmu Můj džihád, který doprovodí debata.

23. března jsou na programu dokumenty Aminin profil, Švédská teorie lásky a Blízký daleký východ. O den později přijdou na řadu filmy Mezi věřícími, Bábušky z Černobylu a Kola versus auta.

Festival Jeden svět má kořeny až na konci 90. let. Od té doby se stal jedním z nejuznávanějších festivalů svého druhu. Před devíti lety dokonce získal čestné uznání UNESCO za výchovu k lidským právům.

Letošní novinkou je, že snímky budou promítány i s anglickými titulky. Jistě to ocení hlavně v Českém Krumlově, který navštěvuje velké množství zahraničních turistů.

Štítky Člověk v tísni, Jeden svět, festival, Český Krumlov, dokumentární film, film, Tábor, Česko, České Budějovice, Jihočeský kraj, Bernard Bolzano, Helena Třeštíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeden svět odstartoval. Festival se tradičně uskuteční i na jihu Čech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.