Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Konec čekání... V neděli se do Kláštera Zlatá Koruna vrátí vzácná Zlatokorunská madona

Po 78 letech se vrátí domů... A to dokonce na den přesně! Gotický deskový obraz, který je známý pod názvem Zlatokorunská madona, bude v neděli umístěn do nově obnovené a zrestaurované opatské kaple v Klášteře Zlatá Koruna.

Obraz byl namalován mezi lety 1410 a 1420 a je možné, že vznikl přímo na jihu Čech. Předpokládá se však, že pochází spíše z jedné z pražských dílen.

„Je pravděpodobné, že deska byla pořízena přímo pro cisterciácký klášter, kde plnila funkci takzvané matky a ochránkyně konventu (latinsky Mater domus),“ uvedl Roman Lavička, odborník na restaurování a památkář, a dodal, že Pannu Marii chovali cisterciáci ve velké úctě jakožto svou hlavní patronku.

Po zrušení kláštera byla Zlatokorunská madona součástí hlavního oltáře ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie. Vydržela zde až do roku 1938, kdy byla převezena do Prahy. Důvodem byly obavy z hitlerovského Německa. Před rokem 1989 se Zlatokorunská madona nacházela v Národní galerii - byla součástí expozic starého umění.

„V devadesátých letech byl obraz navrácen církvi, ale jeho návrat do Zlaté Koruny se odkládal. V té době byl zapůjčen do kláštera ve Vyšším Brodě. Po dlouhých jednáních a za zásadního přispění zesnulého biskupa Mons. Jiřího Paďoura se podařilo dospět k dohodě, na jejímž základě se obraz do Zlaté Koruny - konkrétně do obnovené a restaurované opatské kaple - v neděli 17. dubna vrátí,“ zmínila kastelánka zlatokorunského kláštera Lenka Tondlová.

Jak bylo řečeno, obraz si budete moci prohlédnout už v neděli, kdy se v 9 hodin zároveň uskuteční slavnostní bohoslužba, následně průvod a také koncert harfenistky Kataríny Ševčíkové. Pokud už máte na neděli jiný program, nevadí, obraz bude přístupný denně v rámci komentované prohlídky v předem stanovených časech. Kaple bude zároveň věřícím volně přístupná každou neděli od 8 do 9 hodin (od dubna do října).

Obraz Zlatokorunská marie je skutečnou vzácností. Zobrazuje nekorunovanou Pannu Marii s Ježíškem. „Dlouho byl pokládán za nejstarší příklad takových zobrazení, a proto byly kompozičně obdobné malby po desetiletí označovány jako zlatokorunský typ a považovány za jeho repliky. Dnes je však tento druh obrazu nazýván jako svatovítský, podle madony namalované kolem roku 1400 pro katedrálu sv. Víta v Praze,“ zmínil Roman Lavička.

Nutno dodat, že milovníkům památek není Zlatokorunská madona úplně neznámá. V novodobé historii ji totiž mohli vidět hned dvakrát. Nejdříve v roce 2011 v rámci výstavy Rožmberkové - Rod českých velmožů a následně o dva roky později v rámci Zemské výstavy ve vyšebrodském klášteře.

Mezinárodní den památek

Nedělní slavnost je zahrnuta do Mezinárodního dne památek, ke kterému se připojí i další jihočeské historické objekty. Využít na nich budete moci takzvanou reciproční vstupenku, kdy je, jednoduše řečeno, možné navštívit na jedno vstupné dvě památky. Ovšem musí se tak stát o nadcházejícím víkendu. Na kterých památkách můžete tuto akci využít? Zde je přehled: Červená Lhota, Dačice, Hluboká (pouze trasa A), Jindřichův Hradec, Kratochvíle, Landštejn, Nové Hrady, Rožmberk, Třeboň, Vimperk, Zvíkov, Zlatá Koruna.

Štítky klášter, Panna Marie, Zlatá Koruna, Česko, Praha, Nanebevzetí Panny Marie, Nacistické Německo, Národní galerie v Praze, Jiří Paďour, Rožmberkové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec čekání... V neděli se do Kláštera Zlatá Koruna vrátí vzácná Zlatokorunská madona  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.