Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hořické pašijové hry slaví 200 let. Na významné jubileum upozorní i výstava v Českém Krumlově

V letošním roce uplyne 200 let od prvního písemně doloženého představení pašijových her v Hořicích na Šumavě. V rámci tohoto významného jubilea vznikl česko-německý projekt 200 let hořických pašijových her, který si klade za cíl připomenout česko-rakousko-německé společnosti někdejší slávu tohoto šumavského fenoménu. Hlavním výstupem projektu bude kniha a dvojjazyčná výstava v nově zrekonstruovaném areálu českokrumlovského kláštera klarisek, jejíž vernisáž se uskuteční 28. května.

„Textové pasáže doplní bohatý obrazový materiál hořických pašijových her, který byl převážně zdigitalizován z nově objevených skleněných desek fotografického ateliéru Josefa a Franze Seidelových z Českého Krumlova. Nedílnou součástí výstavy bude promítání filmu Kraj českých pašijových her, jenž dokumentuje obnovu pašijových her českými dosídlenci v roce 1947,“ uvádí kurátoři výstavy Jan Palkovič a Ivo Janoušek. „Z dochovaných trojrozměrných exponátů výstavu obohatí historický model pašijového divadla z roku 1893 o rozměrech 224 × 84 × 62 centimetrů, části kostýmů bývalého divadla, plakáty, propagační materiály nebo také kamenná koule z původního zařízení na zvukový efekt hromu.“

Pořadatelé připravují pro návštěvníky také doprovodný program. „Na vernisáži bude za účasti hořických Němců pokřtěn česko-německý katalog výstavy. Poté proběhne v bývalé klášterní zahradě minoritů divadelní představení současných pašijových her,“ dodávají Jan Palkovič a Ivo Janoušek.

Tradiční představení pašijových her se samozřejmě v srpnu uskuteční také v přírodním amfiteátru v Hořicích na Šumavě. V této fázi se již projekt 200 let hořických pašijových her bude blížit ke konci. Finální tečka bude mít formu slavnostního koncertu v českokrumlovském klášterním kostele Božího Těla a Panny Marie, během kterého Jaroslav Krček a Musica Bohemica zahrají vokálně-instrumentální cyklus Hořické pašije (Mysterium Hoericense). Koncert je naplánován na 28. září.

Ačkoliv cílovou skupinou projektu jsou milovníci divadla, filmu, historické dokumentární fotografie, scénografie a umění, návštěva výstavy a představení se dá bezesporu doporučit i rodinám s dětmi. „Vzhledem k místopisné lokaci Hořic na Šumavě přiláká projekt i zájemce o dějiny českokrumlovského regionu spojené s odsunem německého obyvatelstva, dosídlováním pohraničí a proměnou kulturní krajiny,“ dodávají Jan Palkovič a Ivo Janoušek.

Hořické pašijové hry představovaly na přelomu 19. a 20. století významnou kulturní událost Šumavy. „Celodenní představení s 300 herci, živými zvířaty, orchestrem a pěveckým sborem se odehrávala v bohaté výpravě moderního divadla pro 1554 sedících diváků. Roku 1897 zaznamenala americká společnost představení hořických pašijí na filmový pás. Vznikl tak první hraný film realizovaný na území našeho státu. Po odsunu hořických Němců se dosídlenci pokusili původní tradici obnovit v českém provedení. Poúnorová likvidace pašijového areálu souvisela se snahou vymazat tuto významnou tradici z kolektivní paměti české společnosti. Roku 1993 obnovené pašijové hry dodnes připomínají někdejší slávu šumavského mysteria,“ zmiňují kurátoři výstavy.

Štítky výstava, představení, projekt, Český Krumlov, Hořice na Šumavě, Panna Marie, Slavnost Těla a Krve Páně, Jaroslav Krček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hořické pašijové hry slaví 200 let. Na významné jubileum upozorní i výstava v Českém Krumlově  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.