Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dvě zlaté medaile získal českobudějovický sbor Jitřenka na festivalu Svátky písní 2016!

Dětský pěvecký sbor Jitřenka při Domě dětí a mládeže v Českých Budějovicích se vrátil z mezinárodního festivalu pěveckých sborů Svátky písní 2016 v Olomouci s dvěma zlatými medailemi. Prestižní soutěž, která proběhla od 1. do 5. června, měla letos již 44. ročník a pro sbor Jitřenka představuje zisk dvou medailí velký úspěch.

Pro sbor to nebyla první účast v této soutěži, Jitřenka se jí zúčastnila již poněkolikáté. Naposledy v roce 2013, kdy sbor také získal zlatou medaili. V letošním roce Jitřenka zvolila účast dvou sborů a v kategorii do 16 let získala nejvyšší počet bodů. Navíc její mládežnický sbor Puellae Budviciense získal nejvyšší počet bodů mezi mládežnickými sbory. V tomto sboru zpívají dívky od 15 do 18 let.

Celkem se festivalu, který nabízí celou řadu soutěžních kategorií, zúčastnilo 29 sborů ze všech koutů světa a přibližně tisíc zpěváků. Soutěži předsedala mezinárodní porota složená z odborníků z Chorvatska, Anglie, Thajska, Polska, Slovenska i České republiky.

Děti z Jitřenky si užily krásné dny v Olomouci, kde současně probíhaly oslavy Mezinárodního dne dětí a řemeslné trhy v centru města. Pro sbor to jistě nebude poslední účast na tomto festivalu, který spojuje prestižní soutěž s příjemným prostředím a skvělou atmosférou začátku léta. Součástí festivalového programu byly již tradičně doprovodné koncerty, koncertní maraton pěveckých sborů pod širým nebem, závěrečný večírek a diskotéka pro dětské sbory i setkání sbormistrů s porotou.

Pořadatelem soutěže Svátky písní je spolek Festa Musicale, který vznikl v roce 1998 a navázal tak na dlouhou tradici sborových festivalů v Olomouci, která trvá již od roku 1972. V tomto roce vznikl z iniciativy Karla a Jiřího Klimešových Olomoucký festival dětských pěveckých sborů, z něhož se v roce 1977 stal festival Svátku písní a od roku 1991 se otevřel pro všechny kategorie pěveckých sborů. Za 43 let existence festival navštívilo přes 3 tisíce pěveckých sborů, tedy přes 100 tisíc zpěváků z desítek zemí světa.

Své svěřence doprovodila do Olomouce sbormistryně Elvira Gadžijeva. Dětský pěvecký sbor Jitřenka se utvořil z původně folklorního souboru v roce 1966 a dnes v něm zpívá přibližně 180 dětí. Koncertují pravidelně i mimo Českou republiku a s úspěchem se účastní soutěží v Evropě i v zámoří.

Jitřence ještě zdaleka nezačínají prázdniny. V červenci ji čeká cesta do Chorvatska na sborové soustředění s koncertováním. Navíc jsou v plném proudu přípravy na operu Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky, kterou zkouší Jihočeské divadlo na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově, a které se účastní 30 dětí z Jitřenky. V září se soubor těší na nové zpěváky a zpěvačky! 

Autoři

Štítky festival, pěvecký sbor, zlatá medaile, soutěž, Olomouc, Dům dětí a mládeže, České Budějovice, Chorvatsko, Česko, Leoš Janáček, Mezinárodní den dětí, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě zlaté medaile získal českobudějovický sbor Jitřenka na festivalu Svátky písní 2016!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.