Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Slavnosti pětilisté růže oslavily jubileum a připsaly si na konto dosavadní rekord

Krumlovské Slavnosti pětilisté růže letos slavily třicátiny. A lidé je bez povšimnutí nenechali. Naopak - do Českého Krumlova o uplynulém víkendu dorazilo 28 tisíc návštěvníků. Toto impozantní číslo je prozatímním rekordem!

„Jde o historicky nejvyšší návštěvnost akce, což je velmi potěšující. Počet návštěvníků byl znatelný především v čase hlavních průvodů, ale díky dvěma na sebe navazujícím průvodům po dvou trasách byl počet příchozích lépe rozprostřen po celém městě,“ uvedl Jan Vozábal, ředitel Městského divadla Český Krumlov.

Když už máte na kontě 30. ročník, můžete bilancovat. Pořadatelé tak letos učinili a připravili program složený z toho nejlepšího, co slavnosti ve své historii představily. Zlatým hřebem byly tradičně průvody.

„Městem prošlo v průběhu tří dnů celkem šest průvodů, a to průvod rychtářský, který slavnosti zahájil, dále pak slavnostní historický průvod rozdělený do dvou částí, které se spojily na náměstí Svornosti v rámci ceremonie, dva noční průvody s loučemi a průvod zakončující slavnosti,“ zmínila Petra Nestávalová, mluvčí města Český Krumlov. „Návštěvníci mohli obdivovat zejména nádherné kostýmy a účesy. V letošním roce bylo k vidění mnoho různých oděvních stylů i jejich vývojových mezifází, a to od gotických modelů, přes období renesance, baroka a rokoka až po empír a devatenácté století zastoupené elegancí turnýry. Největší část kostýmní výpravy tvořili filmové kostýmy z Fundu kostýmů Barrandov, dále pak z fundu kostýmů Městského divadla Český Krumlov, nicméně nyní již nezanedbatelnou část tvoří kostýmy, které si pravidelní účastníci historického průvodu a účinkující pořídili nebo zhotovili sami.“

Novinky ale ani letos nechyběly. Do programu se zapojily i revitalizované kláštery. Zazněla v nich například dobová duchovní i světská hudba, ale i řinčení zbraní.

„V uličce spojující klášterní dvůr s hlavní ulicí rozbalili své stánky řemeslníci, pod jejichž vedením si návštěvníci slavností vyráběli mýdla, kožené a kované doplňky, ozdoby z korálků a drátků, zdobili perníkové pětilisté růže, vyzkoušeli si výrobu keramiky, vinutých perel a podmalby na skle. Jednoznačným hitem klášterního dvora se stala hromada slámy, kterou si k povalování i hře užívali jak dospělí, tak děti,“ uvedla manažerka klášterů Kateřina Slavíková. 

Autoři | Foto Lubor Mrázek

Štítky slavnost, růže, Český Krumlov, rekord

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnosti pětilisté růže oslavily jubileum a připsaly si na konto dosavadní rekord  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.