Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Holašovice budou opět hostit Selské slavnosti

Jihočeské Selské slavnosti se již devatenáct let konají v malebné vesničce Holašovice a začínají v pátek 22.7. již v ranních hodinách a dále pak pokračují celodenním sobotním a nedělním programem, kdy v neděli v 17:00 hod Selské slavnosti oficiálně končí.

Tradiční lidová slavnost zasazena do prostředí nádherné a rozlehlé holašovické návsi je pořádána v duchu „staročeského lidového venkovského jarmarku“ s ukázkami tradičních i netradičních řemesel nejen z celé České republiky, ale též ze Slovenska a těší se velkému zájmu návštěvníků. Vyhledávané je zejména autentické předvádění původních řemesel a technik, které v dnešní, přetechnizované době, vytváří velmi působivou podívanou na zručnost a cit pro tradiční lidovou výrobu, tvorbu a um, což se mnohdy váže k časům dávno zapomenutým. Předvádění jednotlivých výrob je prováděno řemeslníky v lidových oděvech. Návštěvníci mají zároveň i jedinečnou možnost si řadu řemesel sami vyzkoušet. Na holašovické návsi budou opět připraveny řemeslné tvůrčí dílny pro děti s rodiči a k dispozici bude oblíbený dětský koutek „Hrajeme si s Kooperativou“, kde si děti mohou hrát tak, jak si hráli jejich rodiče či prarodiče.

Jarmark bude jako tradičně obohacen velice bohatým kulturním programem v lidovém duchu. Páteční program je věnován dechovce, sobotní a nedělní program je protkaný více folklorem, folkem a country vystoupeními. Programem v jarmarečním duchu bude probíhat i v návesním prostoru na promenádě mezi stánky. Při letošních Selských slavnostech opět dojde k slavnostnímu udělení značky Ministerstva zemědělství ČR  - Regionální potravina Jihočeského kraje 2016.  Vše o programu najdete na www.holasovice.eu v sekci Selské slavnosti.

V programu nebudou chybět vyhodnocení nejlepší Jihočeského koláče a buchty „holašovické buchtobraní a koláčobraní“ o nejlepší jihočeskou buchtu a koláče. Na holašovickém pódiu se představí i pohádkový král Václav Vydra. Na návsi budou k dispozici dětmi vyhledávané projížďky na koních, dobový dřevěný dětský ručně poháněný kolotoč a divácky atraktivní chytání kaprů z kádě do ruky apod..

Tak jako každoročně, bude jezdit do Holašovic z Českých Budějovic a zpět po dvou trasách (Branišov, Litvínovice) autobusová kyvadlová doprava dle jízdních řádů, které najdete společně s dalšími velmi důležitými informacemi na výš zmíněných internetových stránkách.

Tisková zpráva | Foto Bramberka Nová

Štítky slavnost, Holašovice, řemeslo, Česko, Slovensko, Kooperativa pojišťovna, Václav Vydra, Ministerstvo zemědělství České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Holašovice budou opět hostit Selské slavnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.