Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Festival Hrady CZ v Rožmberku nad Vltavou očima Budějcké Drbny – den druhý

Smrtislav otevřel sobotní program festivalu a vyhnal ze stanů všechny ospalce zmožené páteční afterparty. A probuzení to bylo příhodné zamračenému počasí. Skladby jako Kondolence, Otrávená večeře anebo Nekonečně dlouhé ráno vždy ke snídani potěší. O veselí se musela tedy postarat další kapela.

Tou byla slovenská hvězda No Name, která rozhýbala ospalý dav svými největšími hity jako Prvá, Nie, alebo áno, Ty a tvoja sestra nebo Lekná. A bylo po pochmurné náladě. Tu vystřídala radostná a romantická. Zatímco srdce nihilistovo pukalo, to dívčí se rozplývalo nad texty slovenské formace, která vždy vynikala silnými refrény. Jejich set byl však moc uhlazený bez nějakých výstřelků a něčeho, co by zaujalo nad rámec běžného vystoupení. 

Alespoň náznakem k dekadenci se vrátila skupina Mňága a Ždorp, která přislíbila, že zahraje pár veselých písniček o smrti. A na úvod nám podsunula informaci, že svět je jen hodinový hotel. I Mňága má spoustu hitů a i zde jsme se dočkali průřezu bohaté historie kapely. Zde je třeba podotknout, že vystoupení mělo grády a oproti předchozí kapele to tlačilo o trošku více.

Desmod se teprve zabydluje na hvězdném nebi. Tahle kapela má své specifikum, které bych hledal ve zvuku a ne příliš vyumělkovaném zpěvu, což jí dává jistý punc originality, pokud je to na popové scéně vůbec možné. Skupina vyběhla na pódium v černých kostýmech, což připomínalo jejich dávné metalové časy. Ale kdo hledal v jejich show tento styl, musel být zklamán. Hrál se příjemný popík, občas říznutý hard rockem. Více to chlapci a dámy nevytáhli. Potěšil ostřejší zvuk, skladby z alba Kyvadlo a dvě krásné slečny, které se staraly o doprovodné zpěvy.

Kapela Rybičky 48 si v poslední době také vybojovala své místo na scéně. Svou vizáží bych ji tipoval na tvrdší formaci, ale jakmile rozezněla nástroje, vyklubal se z toho neškodný jednoduchý popík s lehkými prvky punku. U kapely se mi líbil nadhled, ale to je asi tak všechno.

Za to Skyline uhranuli obecenstvo včetně mě svým neotřelým electro-punkem. Zde se projevila skladatelská zručnost a umění pospojovat několik stylů dohromady tak, aby to dávalo hlavu a patu. Z pódia šla najednou zcela jiná energie, taková čistá, kde se zapomíná na kalkul a myšlení podléhá zcela undergroundu. Nutno připomenout skvělou pódiovou show.

Skupina UDG toho už má taky spoustu odehráno a z jejich vystoupení byla cítit jistota a pohoda. Zde bych vyzdvihl preciznost a lehkost s jakou se kapela přenášela přes své nejznámější skladby. Bylo to skvěle načasované. Po bouřlivých Skyline přišlo příjemné zklidnění.

O divokost a vtip se postarala brněnská sebranka Poletíme?, která se už léta vyznačuje svým crazy country a nebo punk country, chcete-li. Poletíme? svou svěžestí a technickou zručností ukázali, že i když chcete hrát veselou muziku, musíte umět slušně ovládat nástroje.

A veselo bylo i nadále, neboť na vedlejším pódiu se začaly ozývat podivné zvuky předznamenávající nástup punkové legendy Visací zámek. Skupina vyjela hned zostra svým největším hitem Traktor a natěšení fans se dali do pohybu. Kapela nemá občas vtipné jen texty, ale pobaví i narážky mezi písněmi, kdy se zpěvák Jan Haubert a kytarista Michal Pixa skvěle doplňují a nebojí se si rýpnout do fanoušků jiných kapel. Já se nejvíce pobavil, když se kapela navážela několikrát během koncertu do fanouška s tričkem Dymytry. Myslím, že ten to tričko po tomhle koncertu spálí. Ale zpátky k muzice. Hrálo se z nového alba Punkový království, kde právě titulní skladba zní pravděpodobně fanouškům ještě dnes v hlavách. Nechyběly ani věci jako Padesát, Známka punku a nebo Cigára. Visací zámek s padesátkou vyzrál ve skvělou pódiovou kapelu.

Vypsaná fiXa to měla poté dost těžké a nutno říct, že to byl jen slabý odvar. Ano, jiná muzika, ale prostě ta energie byla pryč. Všechnu ji vzal Visací zámek a to až po konec festivalu. Vypsaná fiXa tak spadla do unylosti, ze které se nevyhrabala za celou dobu své presentace.

A stejně tak to bylo i u Divokého Billa, kde chlapi sypali do lidí své největší hity, ale ty jejich halekačky zkrátka nějak neměly šťávu. Možná to tak bylo i pro to, že příchodem večera, a tím i hlavního programu festivalu, se před pódium nakupily tisíce fanoušků a pohltily zvuk, protože ten mi po zbytek festivalu přišel slabý a nedostatečný.

Zachránit to měli Pipes and Pints, což je živelná kapela, ale ani ona už nedokázala nahodit spadlý řetěz. Skupina svůj punk rock anglické školy obohacuje dudami, což v tomto případě bylo na škodu, protože ty byly vytaženy příliš vysoko a potlačovaly tak říznost kytar, čímž se vše slilo do jedné monotónní koule. Kapely mi bylo celkem líto, protože jindy jim to šlape.

Největší počet fanoušků přitáhl Kabát. Co si budeme povídat, Češi Kabát milují, a i kdyby zahrál sebevětší kravinu, tak mu lidi zatleskají. Získal si u nás status podobný tomu, který má ve světě Metallica. Tepličáci otevřeli koncert skladbou Banditi di Praga, což je novější a volnější záležitost. Nicméně hned na to se vrátili do svých nejlepších let, kdž se rozezněly věci jako Porcelánový prasata nebo Děvky ty to znaj. Ale i přesto chyběl kapele ten správný náboj, jako kdysi měla. Určitě jí ublížil zvuk, ale nebylo tam ani to nasazení. A i když hrála Malou dámu, mně zněl v hlavě jiný song od Kabátu, kde se zpívá: „Kýč, předraženej kýč, chlapi jdeme pryč, to všechno kolem nás je taky jenom kýč.“ A tak si před lety kapela napsala kritiku sama na sebe, protože přesně tím se stala.

Na druhou stranu své věrné fanoušky zajisté nezklamala, protože zahrála vše, co se od ní čekalo, i když na to měla hodinu. Kabát, jak si sám vyzkoušel na Eurosongu, se nemůže srovnávat se světovými kapelami, ale u nás je tím nejlepším, co scéna může nabídnout a hraje přesně to, co lidi chtějí slyšet. A na české poměry velice profesionálně.

Celkově byla akce organizačně skvěle zvládnuta. I přes vysoký počet návštěvníků, se netvořily na stáncích fronty, v areálu i mimo něj byla pestrá nabídka pokrmů i pití. V rámci možností byla zvládnuta i doprava a parkování. Hezké bylo prostředí, na čemž si celková koncepce festivalu zakládá a i to určitě bude důvodem, aby se sem fanoušci příští rok zase vrátili.

Hrady CZ 2016 – den druhý

Úterý, 9. srpna 2016, 12:50

Hrady CZ 2016 – den druhý
Hrady CZ 2016 – den druhý

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky hudební skupina, festival, Hrady CZ, Drbna.cz, Rožmberk nad Vltavou, koncert, Kabát, Mňága a Žďorp, punk, visací zámek, snídaně, No Name

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Hrady CZ v Rožmberku nad Vltavou očima Budějcké Drbny – den druhý  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.