Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Trocnovské slavnosti nabídnou zásah hasičů, středověké souboje i potulného čajovníka

Historický zásah hasičů, středověké souboje, komentované prohlídky muzea mapujícího dějiny husitského hnutí i okolí, Divadlo potulného čajovníka a mnoho dalších atrakcí nabídnou Trocnovské slavnosti. Ty se v areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova u Borovan na Českobudějovicku konají v sobotu 24. září od 13 do 18 hodin. Vstup je zdarma.

Před časem ale nebylo daleko k tomu, aby se v místě Žižkova rodiště už obdobné slavnosti nekonaly. „Památník Jana Žižky se stal majetkem Jihočeského kraje v roce 2011, když o něj stát přestal jevit zájem. V případě, že by se jej neujala silná veřejnoprávní korporace, by mu hrozilo dramatické zmenšení a možná i likvidace. Zanikla by tak ojedinělá památka, která je důležitým připomenutím významných historických milníků na jihu Čech,“ zdůraznil hejtman Jiří Zimola s tím, že areál, který je ve správě Jihočeského muzea, skýtá mimořádné možnosti pro pořádání velkých akcí a je i nezanedbatelným potenciálem a přínosem pro rozvoj turistického ruchu.

Od roku 2011 stoupla v památníku návštěvnost téměř pětinásobně

Loni skončila v památníku rozsáhlá modernizace. Jejím hlavním důvodem byl nový pohled na husitskou dobu, i když více než 30 let stará expozice prodělala lehkou ideologickou očistu už po roce 2011. Zpřístupněna byla rovněž nová naučná stezka, která prochází celým areálem.

Kraj chce pokračovat v kultivaci a znovuoživení památníku i v budoucnu. Například na loukách ve spodní části areálu by mohl vyrůst archeoskanzen, jako replika vrcholně středověké vesnice.

Objekt muzea v Památníku Jana Žižky z Trocnova je otevřen od května do září. V roce 2011, tedy po přechodu pod kraj, sem zavítalo 1,7 tisíce lidí, loni už ale přilákal více než 7800 milovníků historie.

Autoři

Štítky slavnost, muzeum, Jan Žižka z Trocnova, Trocnov, Husitství, okres České Budějovice, Borovany, památník, divadlo, Jiří Zimola, Jihočeský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trocnovské slavnosti nabídnou zásah hasičů, středověké souboje i potulného čajovníka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.