Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeské divadlo chystá v nové sezoně nabitý program

Po letošní velice úspěšné sezóně na otáčivém hledišti v Českém Krumlově se soubory Jihočeského divadla opět vrátily na prkna budějcké scény. Co jsme mohli v divadle s „nejvyšším stropem na světě“ toto léto navštívit a na co se můžeme v budoucích měsících těšit?

Otáčivé hlediště

Sezona 2016 se na otáčivém hledišti se může pochlubit 98% návštěvností a 54 055 diváky. Na generální zkoušky se přišlo podívat více než tisíc diváků. Tržby dosáhly výše 31,5 milionu korun. Před točnu se vrátily inscenace Robin Hood, Ženy Jindřicha VIII. nově v hlavní roli s Petrem Rychlým, Pes baskervillský v hlavní roli s Karlem Rodenem, operní tituly Rusalka a Carmen, balet Labutí jezero a rodinná komedie Baron Prášil. Svoji premiéru měla letos v létě opera Příhody lišky Bystroušky.

Prodej vstupenek na nový ročník byl zahájen 12. září. O zájmu diváků navštívit toto jedinečné divadlo svědčí množství prodaných vstupenek, číslo po dvou týdnech dosáhlo více než pěti tisíc. Na programu jsou v roce 2017 představení Pes baskervillský, Dekameron, Pták Ohnivák a lišák Zorro, Trubadúr, Valmont, Příhody lišky Bystroušky, Rusalka a Ženy Jindřicha VIII. aneb chudák král(em).

Do začátku léta se můžeme těšit na 16 premiér všech souborů Jihočeského divadla, včetně společného projektu, který nese název Kronikáři. Poprvé se tento rodinný muzikál v režii Petra Haška představí 17. března 2017. Bude se na něm podílet 25 členů orchestru, 16 zpěváků operního sboru, dva sólisté opery, osm tanečníků baletního souboru, osm herců z Malého divadla, dva členové činohry, dvě děti a jeden host.

Balet

První baletní premiérou sezony budou dvě choreografie ve večeru nazvaném Shakespeare & Stravinskij 2. prosince. Druhý premiérový večer bude 31. března 2017 patřit třem mladým choreografům Viktoru Konvalinkovi, Tomáši Rychetskému, Pavlu Hejnému a jejich představení s názvem Dekkadancers na jihu 

I v letošní sezoně bude pracovat baletní škola, která je zaměřena na výuku klasického baletu, moderního a lidového tance.

Činohra

„Návštěvníci Jihočeského divadla prostě milují komedie, a proto o ně ani letos nebude nouze,“ dodala ke své prezentaci premiér činohry umělecká šéfka Jana Kališová. Jako první se představí ostrá černá komedie Přisámbůh! (27. září), která měla před rokem veleúspěšnou premiéru na Brodwayi a okamžitě získala řadu prestižních nominací. O dva týdny později se můžeme těšit na balkánskou hořkou komedii Knězovy děti (11. listopadu) chorvatského dramatika a muzikanta Mate Matišiče. Ještě před Vánoci pobaví komedie Úča musí pryč (22. prosince). V novém roce nás přivítá irská černá komedie Kati (10. února 2017), komedie o lásce Opona! (24. února 2017) a prostopášná komedie Don Juan (21. dubna 2017).

Herecký soubor činohry rozšíří Petr Halíček, který v divadlech v Mladé Boleslavi, Praze nebo Ústí nad Labem odehrál velké role a také čerstvý absolvent JAMU v Brně Jakub Urbánek. Po letech výborné práce odchází Lenka Šestáková (Krčková), která bude nadále v Jihočeském divadle hostovat.

Malé divadlo

První premiérou Malého divadla bude výroční inscenace, která se bude hrát pouze od října do Vánoc, a pak opět až za rok v adventním čase. Jedná se o představení Ježíšek Superstar (22. října), kde se budou slavit narozeniny samotného Ježíška. Pro věkovou kategorii od deseti let je určen nový titul s názvem Kazisvět (26. listopadu). Bude se jednat o divadelní cestopis, který zábavnou formou divákovi přiblíží cizí kultury. Všechno, co jste o divadle nikdy vědět nechtěli, ale my vám to stejně řekneme (4. března 2017) je opravdu název další premiéry v Malém divadle. První setkání s divadlem pro nejmenší diváky, při kterém se sami stanou tvůrci svého vlastního představení. Před začátkem léta lze očekávat letní plenérové imaginárium Malého divadla Jenom tři mušketýři (6. května 2017).

Opera

Umělecký šéf opery Jihočeského divadla Tomáš Studený hned na začátku října představí operní crazy komedii Příležitost dělá zloděje (7. října), která zazní v českém jazyce. Dále připraví jednu z nejoblíbenějších Verdiho oper Trubadúr (20. ledna 2017), která se v létě přenese před otáčivé hlediště. Milovníci operet se mohou těšit na první anglickou operetu Mikádo (5. května 2017) v režii Dominika Beneše a v moderním překladu Michaela Žantovského.

Autoři

Štítky Jihočeské divadlo, divadlo, komedie, premiéra, hlediště, léto, představení, opera, Metzlův dům, Český Krumlov, Robin Hood, Pes baskervillský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo chystá v nové sezoně nabitý program  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.