Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chyběl mi tady prostor pro setkávání umělců, říká organizátorka projektu Měsíc Egona Schieleho Barbora Brabletz

Egon Schiele miloval podzim, ironií osudu je, že právě v tomto období (31. 10.) podlehl epidemii španělské chřipky. Geniální malíř i přes svůj krátký život inspiroval velké množství umělců. I proto se studentka umění Barbora Brabletz rozhodla uspořádat v Budějcích ojedinělý projekt - Měsíc Egona Schieleho.

O co vlastně v Měsíci Egona Schileho jde?

Chtěla jsem vytvořit akci, díky které začne více lidí, co mají talent, tvořit. Vlastně takové virtuální i reálné setkání umělců nad jedním tématem - v tomhle případě Egon Schiele a jeho tvorba, protože jednak zemřel strašně mladý a nemohl dokončit všechna ta úžasná díla a jednak proto, že je spjatý s jižními Čechami.  Sama maluju a vždy mi chyběl nějaký prostor pro umělce, kde by se mohli setkat a prodiskutovat svoje výtvory, nebo se jen tak sejít a malovat podle modelu. Tento projekt je vlastně něco takového, ale ve větším měřítku, skládá se ze soutěže, do které mi dal ceny Koh-i-noor a Egon Schiele Art Centrum, neoficiální a nesoutěžní instagramové výzvy, kde se sešlo 135 děl z celého světa navazujících na Schieleho. Důležitou součástí byl také workshop, kde se nás sešlo devatenáct a každý tvořil svým médiem. Vyvrcholení projektu pak bude výstava vzniklých děl, která bude zahájena 2.11.

Co znamená, že každý tvořil vlastním médiem? Šlo jen o malbu nebo například i hudbu?

Cílila jsem převážně na vizuální umění, takže jsme tam měli malíře, grafiky, jednoho budoucího návrháře, fotografy a pak umělce, kteří kombinují fotky s malováním. Jeden z účastníků dokonce vydlabal dýni s motivem Egona Schieleho.

Kolik tedy dohromady v rámci projektu vzniklo děl?

Přímo na workshopu to bylo individuální, někdo stvořil dílo jedno a někdo dokonce čtyři.  Do soutěže o ceny, která skončila 31. 10., přišlo dohromady 35 děl, dvě dokonce zahraniční. K tomu můžeme připočíst díla z Instagramu. Vzniklo toho opravdu hodně.

Stále se dotýkáme soutěže. Ta ještě stále probíhá nebo už skončila?

Už skončila. Soutěž probíhala na mé facebookové stránce Barbora Brabletz Art, umělci mohli zasílat svá díla na téma Schiele od 1.10 až do konce října, přičemž veřejné hlasování formou lajku probíhalo od 22. 10. V každé ze dvou kategorií (fotografická/digitální a klasická výtvarná) byli vyhlášeni tři vítězové. Kvůli velké účasti pak byla přidána  ještě speciální srdcová cenu.

Zmínila jste výstavu. Kdy a kde ji můžeme navštívit?

Výstava s názvem Schielení uměním bude ve studentském klubu JU Kampa. Začne 2. listopadu v 18:30 vernisáží a probíhat bude až do 22.11. Na vernisáž jsou samozřejmě všichni zváni. Bohužel i kvůli zahraničním účastníkům nebude na výstavě všech 35 soutěžních děl. Návštěvníci uvidí kolem 20 děl, z nichž byla některá dělána speciálně na výstavu, takže v soutěži nebyla vůbec k vidění.

Autoři | Foto archiv Barbory Brabletz

Štítky Egon Schiele, projekt, umění, soutěž, výstava, České Budějovice, Měsíc, Koh-I-Noor, Egon Schiele Art Centrum, Jihočeský kraj, Instagram, malíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chyběl mi tady prostor pro setkávání umělců, říká organizátorka projektu Měsíc Egona Schieleho Barbora Brabletz  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.