Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Propichování kondomů z vůle boží? Knězovy děti v Jihočeském divadle

Druhou činoherní premiérou této sezóny je balkánská hořká komedie Knězovy děti. Česká osmdesátiminutová premiéra proběhne tento pátek 11. listopadu v 19.00 hodin v Jihočeském divadle.

Jako divadelní hra byly Knězovy děti napsány v roce 1999 chorvatským autorem Mate Matišićem. Ta byla následně upravena do podoby filmového scénáře, podle kterého byl natočen film. Uvedený jako nevhodný pro děti do dvanácti let měl premiéru na filmových plátnech v roce 2013. Překlad a úpravu do divadelní adaptace má na starosti Jan Kameníček.

Příběh vypráví o mladém knězi Fabianovi, kterého trápí klesající porodnost v jeho farnosti na malém ostrově v Dalmácii. S dobrým úmyslem se tak spolu s místním trafikantem a lékárníkem vrhne do realizace geniálního plánu, který má být východiskem z této situace. Propichování kondomů a záměna antikoncepčních pilulek za vitamíny způsobí doslova těhotenský boom.

Do hlavní role zapáleného kněze obsadila režisérka Jana Kališová Pavla Oubrama. Novou posilou činoherního souboru je Petr Halíček, který si zahraje trafikanta Petara. ,,V novém kolektivu se cítím velice dobře a Budějovice jsou moc hezké město. Zatím vidím ve svém anganžmá samá pozitiva.”, popisuje své vztahy k jižním Čechám Petr Halíček.

Valný počet obsazených rolí doplňují stálice činoherního souboru jako Tomáš Havlínek, Jiří Untermüller, Jan Dvořák anebo Taťána Kupcová. „Hostující režiséři rádi dělají komorní umění, na mě zbývají ta velká plátna a velká obsazení. Náš soubor je ale velmi pracovitý a ví, že je potřeba vše mechanicky skloubit dohromady,“ říká umělecká šéfka činoherního souboru a režisérka Jana Kališová. „Archa naděje byla ale, myslím, náročnější,“ dodává.

O jednoduchou lyrickou scénu se postaral Karel Čapek, asociativní metodou vzniknul prostor kostela a interiéry vyplňuje pár kusů nábytku. Partnerem inscenace je společnost Primeros.

Premiéra je vyprodaná, do konce roku jsou však naplánovány další čtyři reprízy

Autoři | Foto Jihočeské divadlo

Štítky Jihočeské divadlo, premiéra, kondom, Jan Kameníček, Karel Čapek, Jan Dvořák, Jana Kališová, Dalmácie, Primeros

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Propichování kondomů z vůle boží? Knězovy děti v Jihočeském divadle  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.