Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dobroty, řemesla a také kluziště. Takový bude Budějovický advent

Po roce je opět čas začít se připravovat na Vánoce. Pro někoho nejkrásnější svátky v roce, pro někoho obrovský stres. Advent bude v Budějcích znovu pořádně nabitý a o zábavu rozhodně nebude nouze. Kromě už tradičních akcí se na náměstí po několika letech vrací ledové kluziště.

„Asi největší změnou oproti loňskému roku bude kluziště, které se po několika letech vrací na náměstí. Rádi bychom tak občanům nabídli kromě setkávání na trzích zároveň sportovní vyžití v podobě bruslení,“ říká náměstek primátora Jaromír Talíř. Kluziště se na budějcké náměstí vrací i díky finanční podpoře 750 tisíc korun od Skupiny ČEZ. Lidem bude zdarma přístupné od 28. listopadu do 28. prosince. „Je to atrakce, která v minulosti oživovala vánoční atmosféru na českobudějovickém náměstí a jsme rádi, že jsme mohli pomoci kluziště do centra Českých Budějovic vrátit,“ uvedl za Skupinu ČEZ Marek Sviták, tiskový mluvčí temelínské elektrárny. Město provoz ledové plochy dotuje částkou 1,3 milionu korun, zbylé náklady hradí společnost RK Invest jako organizátor akce. Schopna vyčíslit je však bude až po skončení Budějovického adventu v návaznosti na spotřebovanou energii a další položky.

Kluziště bude mít vnitřní rozměry 15 x 20 metrů a velikostně je tak srovnatelné s tím, po kterém se Budějčáci proháněli v letech dřívějších. Zároveň tak zabere místo, které by jinak připadlo přibližně deseti stánkům. První bruslaři by se na něm mohli sklouznout už v neděli 27. listopadu. Slavnostní zahájení jeho provozu přijde ale až o den později.

Budějovický Advent ale nebude jen ledová plocha. „Máme naplánováno 295 akcí, což je v porovnání s minulým rokem srovnatelné číslo,“ uvádí Jaromír Talíř. Návštěvníci mohou těšit na tradiční akce jako rozsvícení vánočního stromu, Vránkovy koledy, přílet anděla nebo zvonkový průvod. Samozřejmostí budou také živé betlémy, tvůrčí dílny a další akce. Město se na veškerých vánočních akcích v Budějcích podílí částkou 650 tisíc korun (vyjma kluziště).

Chybět nebude ani hudba, a to jak ta ryze vánoční, tak populární. Na budějckém náměstí vystoupí například Jan Budař a Eliščin Band, Marek Ztracený, Marcela Holanová, Roman Dragoun nebo Ivan Hlas. Doplní je regionální kapely, kterých se organizátoři snažili oslovit co nejvíc. „Snažili jsme se maximálně oslovit všechna místní folklórní i méně známá uskupení, ne vždy se ale podařilo zakomponovat je do programu. Znovu jsme se také pokusili oslovit školy v Budějovicích, ale bohužel jsme se opět utvrdili v tom, že školy nemají program, se kterým by mohly vystoupit a reprezentovat tak svoji školu. Proto je tam opět jen několik školních sborů a podobných uskupení,“ dodává za organizátory Budějovického adventu David Kovařík.

Snad ani není třeba připomínat, že se na náměstí objevíi mnoho stánků s punčem, medovinou a dalšími nápoji. Zkrátka nezůstanou také ti, kteří si budou chtít pochutnat na dobrém jídle. Ve stáncích totiž budou znovu k dostání sýry, grilované speciality, langoše, bramboráky, halušky a podobně. Své oko pak můžete potěšit pohledem na zručné řemeslníky a rukodělce.

Svůj stánek bude mít na náměstí i Budějcká Drbna. Pochutnat si u ní budete moci na lahodné kávě a domácích čajích, o kvalitní čtivo také nebude nouze.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky advent, České Budějovice, Vánoce, Jaromír Talíř, ČEZ, Jan Budař, Roman Dragoun, Marek Ztracený, Ivan Hlas, Marcela Holanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobroty, řemesla a také kluziště. Takový bude Budějovický advent  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.