Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTOGALERIE: Masopust ovládl centrum Budějc

Po předání glejtu na základě „řádného vysvětlení“ žadatelů o udělení městského privilegia Budějcemi jíti a koledu provozovati a vzdání úcty představitelům města zatančením masopustních koleček se koledníci v úterý odpoledne vydali na svou obchůzku městem. Rozloučili se tak s letošním masopustním obdobím.

Už po sedmadvacáté požádali koledníci o zmiňované povolení. Lidé, kteří na náměstí Přemysla Otakara II. přišli, viděli typické jihočeské koledy - růžičkovou z Doudleb a mečovou v podání mužské i ženské části Jihočeského souboru písní a tanců Úsvit doplněné o hosty koled z Benešova nad Černou a jejich setkání u kašny i koledníky folklórních souborů Furiant a Úsviťáček. Nedílnou součástí budějckého masopustu vždy byli a stále jsou dělostřelci a jejich nepřeslechnutelná děla.

Masopustní veselí na budějckém náměstí Přemysla Otakara II. Bylo tam fakt živo. :-)

Zveřejnil(a) Budějcká Drbna dne 28. únor 2017

 

Letos budějcké rozloučení s masopustním obdobím zakončila večerní zábava v kulturním domě Slavie, kde k tanci a poslechu hrála dechová hudba Šumavanka. Lidé tam měli možnost i se pobavit s koledníky a seznámit se s dalšími masopustními zvyky, na jejichž předvedení není při vlastní masopustní koledě dost času.

Ale veselo díky koledníkům bylo i v dalších restauracích v centru Budějc.To je bezvadné, že se tady v Českých Budějovicích dodržuje taková tradice, Skvěle jsem se bavil," pochvaloval si masopustní veselí Ludvík Mestrik, který nebyl v Pivnici Budvarka v ulici Karla IV. ničeho ušetřen a absolvoval i masopustní taneček. Jsem tu na několikadenní pracovní cestě, tak jsem si odskočil na pivko a tohle mě potkalo. A bylo to prima, pro mě velký zážitek. Tohle v našem městě nemáme," smál se muž ze středních Čech.

Veškeré dění spojené s masopustními obchůzkami se odehrávalo ve vnitřním prostoru českobudějovického náměstí a chodnících přilehlých ulic. A o masopustě platí jakýsi nepsaný zákon, že mnohé jest dovoleno, trpěno a tolerováno," podotkla Marcela Macková z Regionálního odborného pracoviště pro lidovou kulturu Jihočeského muzea, které je třináct let odborným garantem a koordinátorem akce. Pořadatelem je už přes čtvrt století město.

27. masopustní průvod a koleda 2017

Úterý, 28. února 2017, 23:13

27. masopustní průvod a koleda
27. masopustní průvod a koleda

Štítky České Budějovice, vánoční koledy, masopust, Přemysl Otakar II., Karel IV. Lucemburský, Doudleby, Benešov nad Černou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Masopust ovládl centrum Budějc  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.