Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dona Juana zahraje Jihočeské divadlo v barokních kostýmech

V barokních kostýmech a parukách, ale v moderním překladu zahraje Jihočeské divadlo prostopášnou Molierovu komedii Don Juan. Poslední činoherní premiéra sezony bude v sobotu 22. dubna. Režíruje ji Thomas Zielinski a hlavní roli ztvární Tomáš Drápela. V inscenaci se představí i nové posily souboru Beáta Kaňoková, Kamila Janovičová a Václav Švarc.

Don Juan se hraje v Liberci, Plzni či v pražském Divadle pod Palmovkou a před časem jeho operní verzi Don Giovanni nasadilo Národní divadlo Brno.

„Něco je asi ve vzduchu, že nás všechny téma poživačného člověka, který jde přes mrtvoly, oslovuje. Nás napadla extravagantní myšlenka zahrát to klasicky, a to včetně barokních kostýmů. Pro mě je to největší avantgarda za posledních x let. A divák, který má rád klasiku, bude asi urvaný, protože ji od nás už dlouho nedostal," řekla dramaturgyně Olga Šubrtová s tím, že Don Juan je archetypální postava literatury s tématy jako ovládání žen či vzpoura proti Bohu.

Herci budou mluvit současným jazykem. Moderní překlad vytvořil Vladimír Mikeš a hudbu, v níž se prolínají barokní i současné motivy, složil Ivan Acher. „Byť to budeme hrát jako barokní dobovku, může hra s divákem velmi rezonovat," uvedl Zielinski, který v Jihočeském divadle v roce 2015 režíroval hru Petra Kolečka Poker face.

Originál hry je zasazen na Sicílii, Jihočeši umístili děj na pláž. Kulisa je z molitanu, což některým hercům komplikuje pohyb po jevišti. Hlavní roli dostal Tomáš Drápela. Podle dramaturgyně má v sobě i démona, jejž vedení činohry spíše umlčuje, a zde se projeví. Drápela podobnou postavu ještě nikdy nehrál, vyjma titulní role Maupassantova Miláčka. Dona Juana nečetl a představoval si, že je pouhý sukničkář.

„Byl jsem překvapen, že je pyšný, dělá si, co chce, je to jeho životní filozofie. Vůbec neuvažuje o druhých lidech, že mají také své potřeby. Sexualita je jenom jedna z mnoha složek Dona Juana. Je to člověk, který zaparkuje na místě pro invalidy, zabije člověka, a co... Cynik, který nevěří v nic. Pro mě je těžké si to představit," řekl Drápela.

Molierova tragikomedie Don Juan o pěti dějstvích vypráví o španělském svůdci, který neuznává pravidla, ženy vnímá konzumně a lehkomyslně si užívá života. Premiéru měla v únoru 1665 v Paříži.

Autoři

Štítky Don Juan, Jihočeské divadlo, Kamila Janovičová, Beáta Kaňoková, Národní divadlo Brno, Divadlo pod Palmovkou, Vladimír Mikeš, Plzeň, Ivan Acher, Liberec, Petr Kolečko, Paříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dona Juana zahraje Jihočeské divadlo v barokních kostýmech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.