Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na zámku Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí budou vystaveny korunovační klenoty

Na jih Čech zamíří letos korunovační klenoty. Stane se tak už v pátek 2. června v rámci výstavy České korunovační klenoty na dosah, která se uskuteční na zámku Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí.

Návštěvníci výstavy se tu na mistrovské repliky symbolů vlády a moci českých králů mohou těšit ve dnech od 2. června až do 30. července. A k tomu, že takový se korunovační klenoty objeví na jihu Čech, napomůže Jihočeský kraj. Dotaci 50 tisíc korun poskytne společnosti Mitrowicz. Ta ji právě chce využít, coby součást nákladů, na projekt České korunovační klenoty na dosah, který se letos koná na zámku Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí na Českobudějovicku, nedaleko Týna nad Vltavou.

„Věrné repliky Svatováclavské koruny, žezla a jablka byly vyrobeny v roce 2013. Od téhož data byly jako součást putovní výstavy České korunovační klenoty na dosah představeny veřejnosti v Praze, Brně, Olomouci, Karlových Varech, Pardubicích, Českém Krumlově a letos to má být i na zámku Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí,“ uvedl náměstek hejtmanky pro kulturu Pavel Hroch.

Podle Hrocha však jednání ohledně zapůjčení této expozice ze strany společnosti Mitrowicz skončila až po ukončení termínu příslušné dotace vypsané krajem, proto o ni požádali individuálně a dodatečně. „Žádosti jsme rádi vyhověli. Jsem totiž přesvědčen, že tento projekt opět přiláká do našeho regionu další návštěvníky a podpoří rozvoj cestovního ruchu,“ dodal náměstek.

Repliky Českých korunovačních klenotů si společnost Mitrowicz zapůjčila od agentury REA Models. Více na stránkách zámku Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí.

Originály korunovačních klenotů se vystavují přibližně jednou za pět let. Naposledy tomu bylo v loňském roce při výročí 700 let od narození Karla IV. Čtrnáct dní byly k vidění ve Vladislavském sále Pražského hradu. 

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky klenoty, zámek, výstava, replika, Koloděje nad Lužnicí, České korunovační klenoty, Česko, Pavel Hroch, Karel IV. Lucemburský, Jihočeský kraj, Svatováclavská koruna, okres České Budějovice, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí budou vystaveny korunovační klenoty  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.