Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Svatojánská noc bude mít v Třeboni atmosféru barokních dvorských slavností

K letošnímu roku baroka se město Třeboň připojí v sobotu 24. června večerní Svatojánskou slavností, která nabídne od 20:30 hudebně taneční představení v divadle J. K. Tyla a barokní scenérii s dobovým ohňostrojem v zámeckém parku. Svatojánská noc bude plná hudby, tance a barokní nádhery.

Atmosféru slavností u šlechtického dvora zprostředkuje návštěvníkům představení, jehož součástí bude zkrácené scénické provedení opery Arminio J. A. Hasseho a barokní tance evropských královských dvorů. V programu vystoupí soubor Plaisirs de Musique, jehož členy jsou přední evropští profesionální hudebníci specializující se na starou hudbu. Jako sólisté zazpívají nizozemská sopranistka Laila Cathleen Neuman a rakouský kontratenor Armin Gramer.

Laila C. Neuman studovala zpěv v Miláně a posléze na věhlasném Mozarteu v Salzburku. Vedle vášně pro starou hudbu se zabývá historickou gestikou, kterou příležitostně i vyučuje. Armin Gramer je absolventem konzervatoře v Prayneru i vídeňské konzervatoře a spolupracoval s řadou operních divadel, například Volksoper Wien, Wiener Kammeroper, Bayerische Staatsoper München a tak dále. Tančit budou členové vídeňského souboru Les Plaisirs de la Danse pod vedením Margit Legler, která byla členkou baletu Vídeňské státní opery a studovala historický tanec ve Francii a Itálii.

Po představení budou návštěvníci odvedeni z divadla do zámeckého parku, kde uvidí barokní kratochvíle vznešené společnosti – krásné dámy okouzlí tancem statečné kavalíry, kteří možná svedou souboj o srdce své vyvolené. Barokní scenérii vytvoří členové třeboňského souboru historických tanců Campanello a skupiny historického šermu Corbeau. Svatojánská slavnost bude zakončena dobovým ohňostrojem, který připraví Theatrum pyrotechnicum z Českého Krumlova. Jeho zakladatel Jiří Honc se specializuje na barokní ohňostroje a čerpá z dobových pramenů, aby divákům co nejlépe přiblížil atmosféru velkolepých slavností 17. století.

Svatojánská barokní slavnost je podpořena z dotačního programu Jihočeského kraje s názvem Jižní Čechy Pohodové. Vstupenky lze zakoupit v předprodeji v Turistickém informačním centru města Třeboně a také online.

Tisková zpráva

Štítky noc, Třeboň, baroko, slavnost, divadlo, představení, tanec, ohňostroj, svatojánská noc, Divadlo J. K. Tyl, zámecký park, Vídeňská národní opera, Milán, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatojánská noc bude mít v Třeboni atmosféru barokních dvorských slavností  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.