Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: V Česku jsou poprvé díla zakladatele optického umění. A to v Alšově jihočeské galerii

Ranou černobílou tapiserii Zebra i dvě dosud nevystavené práce nabízí retrospektiva Victora Vasarelyho, která je k vidění v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou. Maďarský rodák byl jedním ze zakladatelů optického umění neboli op-artu. Poprvé jsou v České republice jeho díla zapůjčená z Fondation Vasarely ve francouzském městě Aix-en-Provence.

Náklady na výstavu v zámecké jízdárně činí 1,3 milionu korun. Expozice zůstane v západním sále do 1. října. Z Francie získala Alšova jihočeská galerie (AJG) 55 prací, 33 serigrafií z Olomouce, dále pět tapiserií, díla z umělcova muzea v maďarském městě Pécs a plastiky.

„První jsou hyperrealistické věci z konce třicátých let, abstraktní černobílé formy, kde začal zkoušet věci na základě geometrických tvarů. Všechno do sebe začíná zapadat, poté je krásně vidět barevný vývoj a příklon k jeho metodě krychliček a tvarování," řekl ředitel AJG Aleš Seifert.

Z Pécse si AJG půjčila tři tapiserie včetně známé Zebry. „To je opravdu ikonické dílo. A nejklasičtější je Maamor, jímž ohromil, čtverec 2,7 metru," doplnil ředitel. Všechny tapiserie vyrobila francouzská královská dílna Aubusson.

Vasarely (1906 - 1997) původně studoval medicínu, byl technicky založený. Jednoduchost tvarů, s nimiž pracoval, osloví podle Seiferta i dnešního diváka. „Každý z nás na tom vyrůstá: kruh, koule, čtverec, kostka, obdélník. Jeho metoda skládání je natolik zajímavá, že dokáže vyvolat emoci a zároveň je to iluze. Každý z nás má rád iluzi a nechává se rád unášet tajemnem, které v tom můžeme najít," uvedl ředitel.

Pojistné ceny prací jsou ve srovnání s jinými výstavami AJG zhruba o třetinu vyšší. Na aukčním trhu se ale Vasarelyho díla ke špičce neřadí. „Může to být tím, že jsou to hlavně grafiky, a ty nikdy nedosáhnou takových cen. A op-art dnes není na vrcholu, rozhodně to nejsou největší rekordy, o kterých člověk slyší," vysvětlil historik umění Jan Skřivánek.

Šéf galerie završil Vasarelyho kolekcí prvních pět let ve funkci. V jízdárně Seifert dosud připravil výstavy Warhola, Muchy nebo Repina. „Za pět let je to, myslím Vasarely, pro mě diamant, kterým můžu zabilancovat a říci si, že jsme se dostali na mapu, kdy si nejenom my půjčujeme z respektovaných institucí a je nám vyhověno, ale i naopak," podotkl ředitel.

Nyní půjčila AJG tři díla Toyen do Picassova muzea ve španělské Malaze, na surrealistickou přehlídku ženských obrazů. Největší zájem zaznamenává galerie zřizovaná krajem o své sbírky gotiky, surrealismu a šedesátých let.

Foto ajg.cz | Zdroj ČTK

Štítky výstava, Victor Vasarely, Alšově jihočeská galerie, Hluboká, galerie, op-art, umění, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, tapiserie, Česko, Hluboká nad Vltavou, Francie, Olomouc, Pécs, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Česku jsou poprvé díla zakladatele optického umění. A to v Alšově jihočeské galerii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.