Čokoládová busta z jižních Čech ovládla svět. Jen vlasy dělala cukrářka 90 hodin

Autoři | Foto Crazy cakes

Lucie Charvátová zaujala porotu prestižní soutěže Cake International v britském Birminghamu natolik, že si kromě vítězství v kategorii Hororová busta odnesla i hlavní cenu celé soutěže – titul Best in Show. Se svým dílem s názvem Valeora tak porazila stovky špičkových cukrářů z celého světa.

„Cake International je jedna z nejstarších a zároveň největších soutěží svého druhu. Sjíždějí se tam cukráři z Evropy, Asie i Ameriky. Konkurence je obrovská,“ říká Charvátová. Soutěž přitom není jen o pečení, ale hlavně o uměleckém ztvárnění dezertů. „Vše musí být z jedlých materiálů, ale hodnotí se hlavně design, nápad a provedení,“ dodává.

Tři týdny intenzivní práce 

Charvátová letos vsadila na kategorii hororové bysty. Chtěla se posunout dál a vyzkoušet něco, co pro ni nebylo přirozené. „Občas mi někdo říkal, že mám lepší zvířata než lidské obličeje. Tak jsem si řekla, že to zkusím jinak,“ vysvětluje s úsměvem.

Výsledkem je temná bohyně lesa Valeora – socha z modelovací čokolády s více než 90 tisíci vlasy ze želatiny. Každý z nich musela autorka vytáhnout ručně. „Jen ty vlasy zabraly asi devadesát hodin práce. Celkově jsem na díle pracovala skoro tři týdny,“ říká česká cukrářka.

Její práce porotu nadchla nejen technickou dokonalostí, ale i nápadem a atmosférou. Výsledek působí spíš jako umělecká socha než jako dort. „Byla to pro mě obrovská čest. Letos bylo přihlášeno asi patnáct set exponátů a když vyhlásili, že právě já získávám titul Best in Show, byl to splněný sen,“ říká Charvátová.

Z výtvarnice světovou cukrářkou

Lucie Charvátová původně vystudovala propagační výtvarnictví, ale k cukrařině ji to táhlo odmalička. Ve třiadvaceti letech se rozhodla změnit profesi, vyučila se cukrářkou a po několika letech praxe si založila vlastní značku Crazy Cakes, která sídlí v jihočeských Trhových Svinech. Dnes je známá svými originálními a často fantazijními dorty. „Lidi za mnou chodí s tím, že chtějí něco, co nikdo jiný nemá. Takové výzvy mě baví,“ říká.

V minulosti už na Cake International uspěla několikrát – loni vyhrála v hororové kategorii s dortem Bába, o rok dříve získal její Pegas třetí místo. Temnější motivy ji zkrátka provází od začátku. „Mám ráda příběhy s tajemstvím a trochu temnoty, možná i proto, že v nich je větší prostor pro fantazii,“ dodává.

Na letošním ročníku soutěže uspěli i další Češi – druhé místo v kategorii Halloween získala Jana Polcarová, dařilo se i Kateřině Brandové, Ivě Roháčkové a Magdaléně Janě Větrovské. Češi tak v Birminghamu opět potvrdili, že patří ke světové cukrářské špičce.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky dorty, čokoláda, busta, Jižní Čechy

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.