Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lebka, na kterou lidé v Českých Budějovicích sahají pro štěstí, je opravená

České Budějovice opravují sousoší Kalvárie na Piaristickém náměstí, kde si lidé sahají pro štěstí na lebku. Sochy měly poškozené konečky prstů i nos. Podle pověry se člověku, který sáhne lebce do očních důlků, splní přání, jež v duchu vysloví.

Když památkáři na jaře při Dnech evropského kulturního dědictví procházeli městem, všimli si, že sochy mají některé drobné části uražené. Dohodli se proto s radnicí a sochař Ivan Tlášek dílo vyčistil a opravil.

„Já sice chápu, že je to pro místní přitažlivá pověst, ale je to trochu nešvar. Tím, jak se snaží dostat k lebce, tak sousoší ve spodní části docela trpí. Byly poškozené konečky prstů a načatý nos u jedné plastiky, naštěstí to nebylo dramaticky poškozeno. Ale přeci jenom je to vápenec a je vystaven nejenom zájmu turistů a místních obyvatel, ale také trpí povětrností," řekl Roman Lavička z restaurátorského oddělení jihočeských památkářů.

Lebka z výjevu ukřižování Krista náleží podle některých tradic Adamovi, prvnímu člověku. Práce budou stát 90 tisíc korun a měly by být hotové 15. července. Náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola připomněl, že Kalvárie se naposledy opravovala na přelomu let 2004 a 2005.

Autorem sousoší z osmnáctého století je Josef Dietrich, který vytvořil i Samsonovu kašnu na náměstí Přemysla Otakara II. či alegorická sousoší na radnici.

Jak se pověst o lebce plnící přání zrodila, historici nevědí. „Je to docela mladá pověra. Není zachycena ani ve starších průvodcích z konce devatenáctého století. Je to věc, která vznikla během dvacátého století," řekl ředitel Státního okresního archivu České Budějovice Daniel Kovář.

Na pověst v pramenech nenarazil ani památkář Lavička. „Trochu mi to úsměvně připomíná podobnou situaci s Pošahaným v Plzni. Na katedrále je mříž s hlavičkami andělů a jedna je prakticky už tak osahaná, že Plzeňáci říkají U Pošahanýho - není vidět ani reliéf. To snad v případě kamenné lebky nehrozí," řekl Lavička.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky lebka, sousoší, kalvárie, oprava, přání, Piaristické náměstí, České Budějovice, památková péče, Přemysl Otakar II., Josef Dietrich, Daniel Kovář, Petr Podhola, pověra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lebka, na kterou lidé v Českých Budějovicích sahají pro štěstí, je opravená  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.