Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Závěrečný festivalový týden patří v Českém Krumlově Giuseppe Verdimu a barokním mistrům

Do svého závěrečného týdne vstupuje 26. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Pořadatelé se po vydařené párty v podobě muzikálových hitů z Broadwaye chystají na zlatý hřeb – Noc barokních mistrů. O den dříve zazní hudební skladba Messa da Requiem od Giuseppe Verdiho.

Program krumlovského hudebního festivalu ale pokračuje už v úterý. První srpnový den vystoupí violoncellista Petr Nouzovský společně s kytaristkou Miriam Rodriguez Brüllovou. Kromě Sonáty pro violoncello a kytaru od brazilského skladatele Radamése Gnattaliho zazní transkripce oblíbených skladeb, které jsou známé z koncertních podií. Ne však v obsazení pro kytaru a violoncello.

Koncert Smetanova tria je naplánován na středu. S čerstvým oceněním prestižních BBC Music Magazine Awards zahrají jeho členové na klavír, housle a violoncello výhradně skladby českých autorů – Josefa Suka, Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany. Ve čtvrtek zpříjemní večer v Maškarním sále svým osobitým hudebním stylem soubor Janoska Ensemble. Vystoupení oživí sopranistka Marcela Cerno a barytonista Daniel Serafin.

Předposlední festivalový večer se program přesune do Pivovarské zahrady. V pátek bude patřit slovenským sólistům Evě Hornyakové, Terézii Kružliakové, Otokarovi Kleinovi, Peteru Mikulášovi a Českému filharmonickému sboru Brno se sbormistrem Petrem Fialou. Za doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů se zhostí nejrozměrnější a nejzávažnějšího neoperního díla Giuseppe Verdiho – skladby Messa da Requiem. Vstupenky na jedinečné „povídání“ Verdiho o životě a smrti na prahu šedesátky jsou stále k dispozici.

Vrcholem a tečkou za dalším ročníkem hudebního festivalu bude sobotní Noc barokních mistrů. Celý večer je situován do Zámecké zahrady, kde v Letní jízdárně od 20:30 samotný koncert začne. Návštěvníci se po zahájení přesunou k barokní fontáně. U ní bude připravena první část představení, neoficiálně označena jako „iluminace zahrady“. Účastníci se přenesou do roku 1768.

Poté hosté přejdou do takzvaného anglického parku vedle hudebního pavilonku, kde si vyposlechnou samotný koncert Noc barokních mistrů. Trumpetista Marek Zvolánek a soubor Barocco sempre giovane zahrají skladby slavných barokních mistrů – Charpentiera, Telemanna, Locatelliho, Clarka, Vivaldiho a Bacha. Celý večer bude zakončen v duchu barokní doby, na zámeckém jezírku bude nachystána zámecká hostina se slavnostním ohňostrojem za zvuků hudby Georga Friedricha Händela. I na jedinečnou Noc barokních mistrů stále zbývá několik vstupenek.

Foto Mezinárodní hudební festival

Štítky hudební festival, Český Krumlov, baroko, hudba, Giuseppe Verdi, Bedřich Smetana, Broadway, Miriam Rodriguez Brüllová, Petr Nouzovský, Antonín Dvořák, Josef Suk, Daniel Serafin, Georg Friedrich Händel, Otokar Klein

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závěrečný festivalový týden patří v Českém Krumlově Giuseppe Verdimu a barokním mistrům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.