Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Českokrumlovský zámek přilákal v červenci přes osmdesát tisíc lidí

Hrad a zámek Český Krumlov přilákal v červenci více než osmdesát tisíc lidí, meziročně o několik tisíc návštěvníků více. Také Národní park Šumava očekává o něco více turistů než loni. Návštěvnost srovnatelnou s loňskem hlásí společnost Lipensko, pod níž spadá například Stezka korunami stromů.

Na českokrumlovský hrad a zámek přišlo v prvním prázdninovém měsíci přes osmdesát tisíc lidí, což je o pět tisíc více než o rok dříve. „Návštěvnost byla obrovská od prvních dnů července, denně byl průměr 2500 až 3500 návštěvníků. Vnímají, že jsou v kultivovaném a pečlivě udržovaném prostředí památky UNESCO, kde je množství posezení, laviček, zelených ploch, okrasných květin," řekl kastelán českokrumlovského hradu a zámku Pavel Slavko. Za celý loňský rok přilákal zámek 428 844 lidí.

Návštěvnost srovnatelnou s loňským rokem měla v červenci společnost Lipensko. Na monitorovaných průchodech ve svých areálech zaznamenala kolem osmdesáti tisícovek lidí. Kvůli počasí sice mírně ubylo lidí v jejím kempu Modřín, naopak velký zájem mají o letošní novinky společnosti, a to o rodinný park Království lesa a rodinnou terénní cyklotrasu Floutrejl. „Zvýšený zájem je o sjezdové koloběžky, kde si návštěvníci chválí nově otevřený lesní úsek. Ostatní výpůjčky jako kola, silniční koloběžky a elektrokola také zaznamenávají zvýšený zájem," uvedl manažer marketingu a public relations společnosti Lipensko Vojen Smíšek.

Před letní sezonou firma investovala do vybavení Království lesa, cyklotras, koloběžkových tras a sportovních půjčoven několik desítek milionů korun.


Velkým šumavským lákadlem je návštěvnické centrum v Srní, kde je tříhektarový výběh s vlky.

Meziročně mírně vyšší návštěvnost čeká Národní park Šumava. Podle mluvčího parku Jana Dvořáka tisíce lidí přichází do návštěvnického centra v Srní, kde je tříhektarový výběh s vlky. Loni v červenci tam bylo 34 tisíc návštěvníků. Velký je podle Dvořáka i zájem o návštěvnické centrum Kvilda s výběhem jelenů a rysů. „Mezi přírodními cíly stále vedou Prameny Vltavy, stezka v Povydří, Antýgl, Čeňkova pila, Březník, Plešné jezero, Schwarzenberský kanál, tam míří za letní sezonu desetitisíce lidí," upřesnil Dvořák.

V informačním středisku Kvilda napočítali ke konci července podle tamního pracovníka Tomáše Doležala 17 030 lidí, loni 22 600.

Zájem je i o představení před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově, kde Jihočeské divadlo prodalo od 7. června do 28. července 30 375 vstupenek. „Dosavadní tržby jsou podle plánu, 18,5 milionů korun. Vypršelo nám jedno představení a tři jsme ukončili v průběhu," řekl ředitel divadla Lukáš Průdek. Za loňskou sezonu, která trvá od června od září, přilákala točna 54 055 diváků, tržby ze vstupného byly 31,5 milionů korun.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky návštěvník, zámek, Český Krumlov, Šumava, Lipensko, hrad, Národní park Šumava, Stezka korunami stromů, Jan Dvořák, Světové dědictví UNESCO, Tomáš Doležal, Srní, Kvilda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českokrumlovský zámek přilákal v červenci přes osmdesát tisíc lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.