Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na slavnostech Emy Destinnové zahraje pražský orchestr FOK i harfistka Englichová

Deset koncertů přinesou Hudební slavnosti Emy Destinnové, které začnou 28. srpna ve Zlaté Koruně na Českokrumlovsku. Většina vystoupení se odehraje v Českých Budějovicích, akci zakončí 14. září galakoncert k poctě Emě Destinnové.

Festival otevře varhanní koncert ve zlatokorunském klášterním kostele, kde se představí Jaroslav Tůma. Na varhany Abrahama Starcka z roku 1699 přednese skladby Adama Václava Michny i své vlastní.

Jsou to nejpamátnější historické varhany v jižních Čechách a také v nejlepším stavu,“ řekl ředitel slavností Antonín Kazil. Na slavnostech vystoupí dále Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, harfistky Kateřina Englichová a Ivana Dohnalová, hobojista Vilém Veverka, Český filharmonický sbor Brno, klavírista Martin Kasík, Graffovo kvarteto, Panochovo kvarteto hrající 49. sezonu i Petr Dostál-Berg hrající na dechové nástroje šofar a tromba soprana.

Zajímavé je, že cellisté obou kvartet pocházejí z Českých Budějovic," řekl Kazil. Na koncertu k poctě Emě Destinnové se představí izraelská sopranistka Netta Orová a Filharmonie Brno vedená Leošem Svárovským, zazní díla Čajkovského, Strausse, Rossiniho i Mendelssohna-Bartholdyho. Kromě Českých Budějovic a Zlaté Koruny se jeden koncert uskuteční na zámku v Borovanech. Festival spolupracuje s Brucknerfestem v rakouském Linci. Jeho letošní 53. ročník obsáhne od 16. září do 13. října přes 35 koncertů. "Bude to začátek práce nového šéfdirigenta Markuse Poschnera, je skvělý, bude v tomto roce dirigovat nejvýznamnější díla Brucknerova a Mahlerova. Začíná také nový Brucknerův cyklus," řekl ředitel Brucknerova domu Hans-Joachim Frey.

Na Brucknerfestu letos zahrají například Mnichovští filharmonici; v kostele, kde je skladatel Anton Bruckner pohřben, uvedou a natočí jeho stěžejní díla. Přijedou i Philharmonic Ensemble z Vídně, americký Cleveland Orchestra, filharmonie z Vratislavi, program slibuje i jazzovou noc. „Spolupráce s Brucknerfestem přináší ovoce. V roce 2018 bude (na slavnostech Destinnové) mimořádný koncert, na kterém zahraje Bruckner Orchester z Lince třetí Brucknerovu symfonii," řekl Kazil. Koncert se uskuteční 27. září 2018 v pavilonu T na českobudějovickém výstavišti.

Foto By D. Kneřová (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons | Zdroj ČTK

Štítky slavnosti, koncert, Ema Destinnová, Brucknerfest, slavnost, Kateřina Englichová, Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, Anton Bruckner, České Budějovice, Zlatá Koruna, okres Český Krumlov, Jaroslav Tůma, Vilém Veverka, Martin Kasík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na slavnostech Emy Destinnové zahraje pražský orchestr FOK i harfistka Englichová  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.