Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Příjezd svatého Martina je krásná tradice. Na bílém koni dorazí do Krumlova i do Budějc

Říká, že se svatým Martinem dorazí i první sníh. Jak to tedy zítra, v sobotu 11. listopadu se sněhem bude, jestli se tato pranostika vyplní, to teprve uvidíme. Ale jedno je jasné už teď. Příjezd svatého Martina je krásná tradice, při které se každoročně setkávají děti i jejich rodiče. Svatý Martin je jedním z nejoblíbenějších svátků druhé poloviny roku. Děti se těší na lampiónové průvody, rodiče na pečenou husu a na Svatomartinské víno.

Průvody se svatým Martinem na koni mají silné kořeny hlavně v německy mluvících zemích, ale stále častější tradicí se stávají i u nás. Jižní Čechy nejsou výjimkou.

Například tradičně přijede svatý Martin na bílém koni do Českého Krumlova. Na tamní náměstí Svornosti v sobotu 11. listopadu v 11:11 hodin přiveze první letošní víno. A svatomartinské víno tam slavnostně otevře. Zahájí tím Festival vína, při němž se v Českém Krumlově až do konce listopadu mohou obyvatelé i návštěvníci setkávat se znalci vína a ochutnávat vína z různých koutů světa.

Svatomartinské slavnosti si zájemci mohou užít i v Českých Budějovicích, a to Pod kamennou žábou na Piaristickém náměstí. Ani tam nebude chybět tradiční husa, svatomartinské víno nebo koláčky. Návštěvníci tam ale najdou také hudbu, divadlo, faráře, a nejen děti si můžou vyrobit vlastního koníka. A i k budějcké kamenné žábě dorazí svatý Martin na bílém koni. Akce začíná v sobotu 11. listopadu v 11:00 hodin a potrvá až do 18:00 hodin.

Jak již bylo řečeno, součástí svátku svatého Martina je také husa. Gurmáni si tak v těchto dnech přijdou na své. V mnoha restauracích nabízí svatomartinské menu. 

Autoři | Foto festivalvina.cz

Štítky svatý Martin, tradice, husa, víno, kůň, Český Krumlov, České Budějovice, svatomartinské víno, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příjezd svatého Martina je krásná tradice. Na bílém koni dorazí do Krumlova i do Budějc  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.