Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Originální výstava Mumie světa míří poprvé do Evropy. A bude pouze v Praze

Výstava Mumie světa přináší fascinující poselství o dávných kulturách a civilizacích. Originální mumie a další artefakty byly zapůjčeny ze světových muzeí, univerzit, vědeckých organizací a soukromých sbírek. Výstava nemá svým rozsahem, historickou a vědeckou hodnotou ve světě obdoby. Jedná se o největší a nejucelenější sbírku mumií na světě. A k vidění bude v Praze.

Na více než dvou tisících metrech čtverečních se na Výstavišti Holešovice v Praze návštěvníci projdou historií sahající do dávných věků datujících se daleko před náš letopočet. Na unikátní výstavě Mumie světa si bude možné prohlédnout mumie, které na našem území zatím nikdy nebyly k vidění. Konkrétně půjde o mumie z Egypta, Severní i Jižní Ameriky, ale i Evropy. Každý exponát odhalí svůj vlastní příběh. „Některé z vystavených mumií pochází z vážených rodů, jiné zase nabídnou pohled na přírodně a přirozeně mumifikované osoby. Již tradičně nabídneme návštěvníkům velký audiovizuální i textový materiál," říká o výstavě Květa Havelková z pořádající agentury JVS Group.

Nejzajímavější exponáty

Mezi stovkami exponátů lze doporučit několik nejzajímavějších. Například Baron Von Holz, německý šlechtic nalezený v utajené rodinné kryptě hradu ze 14. století. Zůstal obutý do svých nejlepších bot. Mumie z Vácu, mladá rodina z maďarského města Vác, která zemřela na tuberkulózu. Burnsova sbírka, série lékařsky vyrobených mumií používaných k výuce anatomie na počátku 19. století. Egyptský kněz Nes-Hor, u kterého byla zjištěna artritida a zlomená levá kyčel. Egyptské mumie zvířat včetně sokola, ryby, psa a mláděte krokodýla, které byly záměrně vytvořeny, aby doprovázely na věčnost členy královské rodiny. Mumab, dokonalé napodobení původní egyptské mumifikace provedené lékaři na lidském těle poprvé po 2800 letech.

Pohled na mumifikaci na našem území

Zajímavým doplněním výstavy bude také expozice věnovaná mumiím pocházejícím z našeho území. Návštěvníci budou informováni o historii mumifikace, ale i aktivitách našich archeologů v Egyptě a dalších zemích. „Samozřejmě, že i na našem území se nacházejí mumie a zdaleka se nejedná jen o ty klasické mumie z Egypta. Máme připraveno mnoho zajímavých informací i o mumiích vzniklých přímo na území Česka," doplňuje Květa Havelková.

Výstava světových parametrů

Pořadatelé výstavy slibují návštěvníkům maximální komfort. Kromě vystavených exponátů každý obdrží zvukové zařízení „Audio-guide“, ve kterém ke každému exponátu vyslechne doplňující výklad. Výstava bude pomyslnou cestou do minulosti, při které návštěvník odhalí příběhy lidí z mnoha koutů světa a civilizací. „Kromě široké veřejnosti na výstavu zveme také školní exkurze, pro které bude platit speciální snížené vstupné," doplňuje závěrem Květa Havelková.

Vstupenky na výstavu lze zakupovat v předprodeji v síti Ticketportal, ale také přímo na místě. Více informací na webu Mumie světa.

Tisková zpráva

Štítky Praha, Mumie světa, artefakt, výstava, exponát, Evropa, Egypt, kultura, muzeum, soukromá sbírka, Jižní Amerika, Holešovice, Ticketportal SK, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Originální výstava Mumie světa míří poprvé do Evropy. A bude pouze v Praze  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.