Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Obří kraslice opět ozdobí Hlubokou nad Vltavou

Čtvrtý ročník akce pro celou rodinu Velikonoce na Hluboké letos rozšíří svůj program. Kromě stezky za světově unikátními obřími kraslicemi se v průběhu pátku 30. března a neděle 1. dubna uskuteční několik závodů pro sportovce specialisty, děti, nebo rodiny s kočárky.

Vše začne pátečním otevřením Velikonoční stezky za obřími kraslicemi. Na veřejně přístupných místech pořadatelé vystaví sedmadvacet více než metr vysokých betonových vajec, která budou umělecky pomalována různými motivy. „Naše kraslice se snažíme umisťovat tam, kde by je nikdo nečekal. Chceme tím zavést návštěvníky na zajímavá místa Hluboké nad Vltavou, která nejsou turistům až tak známá,“ popisuje záměr projektu Valerie Chromá z pořádajícího spolku Hope 4 You. „Tentokrát navíc ve spolupráci s horskou chatou na Kleti odstěhujeme jednu kraslici na vrcholek této známé hory. Kdo bude chtít posbírat všechny vejce, bude se muset vypravit také tam,“ prozrazuje v předstihu Valerie Chromá.

Dále je v programu Velikonoc na Hluboké Rodinná hra s mapou. Na vybraných kraslicích bude nutné objevit skryté symboly a získat tak tajné heslo, systém hry už mnozí znají z minulých let. Hra odstartuje v pátek 30. března ve 13:30 hodin. Náboženský odkaz zastupuje slavnostní otevření nové křížové cesty okolo hlubockého kostela svatého Jana Nepomuckého, které se uskuteční ve 14:30 hodin. „Pevně věřím, že projekt bude povzbuzením a příležitostí k usebrání a ztišení pro místní obyvatele i návštěvníky našeho městečka,“ vzkazuje hlubocký farář Tomas Van Zavrel. Páteční program ještě doplní hudební vstupy a velikonoční trh.

Neděle 1. dubna bude patřit zejména sportu. V 11 hodin odstartuje z hlubockého náměstí krosový běh na deset a pět kilometrů. „Trať běhu vede zámeckými zahradami a parkem. Delší trasa pak vyvede běžce i o něco dále než je plot ohraničující malebný zámecký park,“ popisuje spolupořadatel akce Jan Vlasák z hlubockého informačního centra. Od 13:30 hodin je na řadě další novinka, tou je canicrossový závod pro běžce se psy. Také tento závod vede převážně v zámeckém parku a už dnes víme, že o něho bude docela velký zájem, míst na startu však bude dostatek,“ doplňuje Vlasák a apeluje na všechny sportovce, aby se do závodů přihlásili včas a měli tak možnost dostat pamětní tričko závodu. Přihlášku najdete na webu Velikonoce na Hluboké.

Celý projekt Velikonoc na Hluboké je realizován jako součást charitativního Řetězu naděje, ten každý rok vybere někoho, kdo potřebuje pomoc ostatních. Od začátku projektu získal podporu hendikepovaný cyklista a bývalý mistr světa Jaroslav Blažek, hlubocká zpěvačka Jitka Fikotová nebo dva malí kluci se vzácným onemocněním. „Za tři roky jsme už na dobročinné účely získali více než 700 tisíc korun,“ připomíná Valerie Chromá. V současné době se Řetěz naděje snaží získat prostředky na duševní rehabilitaci rodiny z Hluboké nad Vltavou, kterou potkal tvrdý zvrat osudu, kdy přišli o matku třech dětí a otec o milovanou ženu. Výtěžek ze všech závodů a doprovodných akcí pomůže právě této rodině.

Město Hluboká nad Vltavou je pyšné na to, že v něm žijí lidé, kteří ve svém volném čase vymýšlejí nápady, jak zlepšit život našim spoluobčanům, či jak zpříjemnit pobyt návštěvníkům našeho města. I proto jsme od počátku hrdým generálním partnerem akce Velikonoce na Hluboké,“ pochvaluje si starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

Velikonocemi ovšem krásná hlubocká akce nekončí. Až do 15. května bude v provozu stezka za obřími kraslicemi, kterou si může každý projít a prohlédnout. Mapa rozmístění obřích kraslic bude v prodeji od 30. března v místním infocentru za symbolických deset korun.

Sledujte facebookovou stránku Velikonoce na Hluboké, kde můžete vidět, co se o Velikonocích na Hluboké děje.

Tisková zpráva

Štítky kultura, Velikonoce, vejce, Hluboká nad Vltavou, kraslice, rodina, projekt, Jan Vlasák, Jan Nepomucký, Tomáš Jirsa, Jaroslav Blažek, Kleť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obří kraslice opět ozdobí Hlubokou nad Vltavou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.