Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jarní sobota na hvězdárně přinese zajímavý program pro malé i velké

​Celodenní program pro malé i velké návštěvníky připravila českobudějovická hvězdárna na sobotu 21. dubna 2018. Promítání filmů a pohádek doplní komentovaná projekce o známé aerokosmické společnosti SpaceX. Návštěvníci se mohou těšit i na planetárium či výstavu a za jasného počasí proběhne pozorování Slunce nebo Měsíce dalekohledem. Program začíná v 10:00 a bude pokračovat po celý den až do 20:00 hodin.

Dvakrát za den se v planetáriu rozsvítí jarní hvězdy. Tradiční hvězdné povídání pod temnou noční oblohou bude těžištěm programu. Světlo tisíců hvězd, Mléčné dráhy či planet doprovází komentář lektorů i zvídavé dotazy návštěvníků. Nebeskou scenérii doprovodí v kinosále svými vesmírnými příběhy pohádková postava Krtka. A co má s Krtkem i Českou republikou společného astronaut Andrew Feustel? Napoví filmové promítání v kinosále. Zvláštní pozornost zaslouží projekce o SpaceX – kalifornské firmě zabývající se rozvojem kosmických technologií a cestováním do vesmíru.

„V kopuli hvězdárny bude v případě jasného počasí možné bezpečně si prohlédnout v dalekohledu Slunce a zaostřit i na Měsíc s krásnými detaily jeho povrchu. Během dne je stále přístupná výstava Sopky, představující výběr z historických vyobrazení vulkánů a jejich síly jako přírodních živlů,“ upřesnil Jakub Šimánek. Jednotné celodenní vstupné je 50 korun.

„Jarní sobota – Hvězdám o kousek blíže“ – program:

10:00  Krtek a vesmír - filmové pohádky
10:30  Jarní hvězdičky - planetárium
11:30 – 13:30  pozorování Slunce (pouze za jasného počasí)
13:30  Krtek ve vesmíru - filmové pohádky
14:00  Jarní hvězdy - planetárium
15:00  SpaceX – komentovaná projekce
16:00  Astronaut Andrew Feustel a další vesmírné příběhy - filmy
od 18:00  pozorování dalekohledem (pouze za jasného počasí)

Hvězdárna a planetárium České Budějovice je jediná profesionální instituce v Jižních Čechách, zabývající se astronomickým výzkumem a seznamováním široké veřejnosti s astronomií a jí příbuznými vědami. Leží na soutoku Vltavy a Malše. Pobočka na Kleti patří ke světové špičce ve výzkumu planetek a komet. Zřizovatelem instituce je Jihočeský kraj.

Tisková zpráva | Foto Jana Kroneislová

Štítky hvězdárna, hvězdy, vesmír, program pro děti, České Budějovice, planetárium, SpaceX, Slunce, Měsíc, hvězda, Andrew J. Feustel, výstava, Galaxie Mléčná dráha, Česko, Jakub Šimánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarní sobota na hvězdárně přinese zajímavý program pro malé i velké  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.