Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 25. května 2024  |  Svátek má Viola
Bez reklam

V Jihočeském muzeu je k vidění nová expozice s díly Jihočecha Jana Rafaela Schustera

Nová galerijní expozice v Jihočeském muzeu představí nahlédnutí do rozsáhlé tvorby známého výtvarníka Jana Rafaela Schustera v cyklu výstav jihočeských autorů. K vidění budou nejen známá zákoutí Budějovic a jižních Čech v proměnách času, ale také zátiší, portréty a další motivy.

Kromě děl zapůjčených z řady institucí si návštěvníci mohou prohlédnout i několik kreseb a maleb ze soukromích sbírek, které dosud nebyly vystaveny,“ říká garant výstavy Hynek Rulíšek. Na novou expozici, která bude k vidění až do 26. srpna, se mohou zájemci přijít podívat do Historické budovy Jihočeského muzea. Ta se nachází v Dukelské ulici 242/1 v Českých Budějovicích.

Jan Rafael Schuster je jihočeský malíř, grafik a pedagog. Již od mládí jej přitahovala výtvarná tvorba, malování i kreslení. Postupně se vypracovával, až se mu podařilo roku 1929  poprvé vystavovat. Za svůj život namaloval odhadem kolem 3000  obrazů. Jednou z nejtypičtějších charakteristik Schusterovy tvorby bylo zachycování budějovických zákoutí, okolní krajiny a další motivy (například Blata, okolí Kleti, Lišovsko).

Dnes je jeho tvorba cenná proto, že se autorovi podařilo zachytit některé již neexistující historické objekty. Leckterá jeho díla mají i dokumentární hodnotu. Ze svého rozsáhlého díla daroval městu Lišov na čtyři desítky obrazů, mnoho jich věnoval i městu České Budějovice.

Výstava, jež vznikla ke 130. výročí autorova narození potrvá od pátku 4. května do 26. srpna ve dnech od úterý do neděle od 9 do 17:30 hodin.

Základní vstupné činí 25 korun, snížené 15 korun a rodinné 55 korun (zahrnuje rovněž vstup na výstavu Staré mapy Království českého).

Tisková zpráva | Foto Jihočeské muzeum

Štítky Jihočeské muzeum, výstava, Jan Rafael Schuster, České Budějovice, muzeum, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském muzeu je k vidění nová expozice s díly Jihočecha Jana Rafaela Schustera  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.