Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Krumlově jsou tradiční historické slavnosti. Letos slaví padesát let od založení

V Českém Krumlově jsou opět Slavnosti pětilisté růže, které připomínají 50. výročí jejich založení v roce 1968. Nabízejí program na deseti scénách a pět průvodů, z toho dva ohňové. Na slavnosti bude možné zavítat do neděle 24. června.

Vzpomínat se bude na zakladatele, jímž byl Antonín Zwiefelhofer s manželkou Zdenou, členové divadelního souboru Českokrumlovská scéna. Slavnosti pokračovaly do roku 1970, pak komunistický režim nedoporučil, aby pokračovaly, protože oslavují feudály. Obnova přišla v roce 1990.

Hlavním bodem programu, v němž vystoupí sto souborů, bude sobotní historický průvod městem. Pořadatelé ho věnují podobně jako při prvním ročníku všem rodům, které v Krumlově panovaly. V průvodu tak představí všechna historická období od počátků rodu Rožmberků po 19. století. „Novinkou slavností je bojová aréna, kde bude výcvik, který zakončí zlehka pojatá bitva. Další neobvyklou podívanou bude drezura fríských koní nebo ukázky dravých ptáků,“ řekla mluvčí radnice Petra Nestávalová.

Akce má 200 programových položek. Na deseti scénách nabídne hudbu, divadla, šerm, tance, kejklíře, hry i trhy. Z kapel hrajících historickou hudbu přijedou třeba Krless, BraAgas či Gothien.

„V programu nemohou chybět komponované historické programy, představení živých šachů, alegorické vory na řece Vltavě, slavnostní ohňostroj nad zámkem. Do programu se zapojují místní, ze sto účinkujících souborů je čtvrtina z Krumlova,“ uvedl hlavní organizátor slavností Jan Vozábal.

Od roku 1990 přilákaly slavnosti 473 585 lidí. Nejvíc návštěvníků, 27 807, přijelo v roce 2016.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky historické slavnosti, Český Krumlov, slavnost, Rožmberkové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krumlově jsou tradiční historické slavnosti. Letos slaví padesát let od založení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.