Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Invaze 1968 na divadelních prknech. Sedmý ročník Zahorčického divadelního léta začíná

Malebná dvouhektarová náves v Zahorčicích na Českobudějovicku se připravuje na již sedmý ročník Zahorčického divadelního léta. V letošním roce sedmnáct herců z Boršova nad Vltavou nacvičuje původní divadelní hru Honzíkova cesta 1968. Říhův příběh o malém Honzíkovi se ze začátku padesátých let posune do horkého léta 1968, čímž je vysvětlen i hlavní motiv z divadelního plakátu – z vajíčka se klube invazní tank T-55.

Před diváky na otáčivém hledišti naruby ožije příběh o družstevním vajíčku, o duhové kuličce, o lásce Terezky a Honzíka, přijede Československá televize, ale i ruské obrněné vozidlo a bude odhaleno tajemství bojového plynu novičok. Honzíkova cesta 1968 v sedmi scénách ukazuje roztoužené měsíce konce šedesátých let zahlušené pásy sovětských tanků. To vše rámuje populární dobová hudba. Herci z Boršova nad Vltavou a blízkého okolí pravděpodobně jako jediní z České republiky nastudovali v roce, kdy si připomínáme padesát let od srpnových událostí, původní hru umocněnou skutečným invazním vozidlem.

„Originální formát zahorčického návesního divadla se koncipoval před sedmi lety. Jevištěm je celá náves. Diváci se přesunují za herci na jednotlivé scény. Vedle herců dále hrají živá zvířata a dopravní prostředky. Kulturní zážitek je spojen s klasickým letním večerním občerstvením,“ vyzdvihuje jedinečnost divadla starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman.

Zahorčická divadelní aréna je profesionálně nasvícena a ozvučena, diváci přicházejí lehce po 19. hodině, kdy jim je podávána večeře a čeká se průjezd posledního autobusu městské hromadné dopravy. Divadlo v Zahorčicích tak do slova a do písmene naplňuje známé starořímské heslo: Chléb a hry.

Postavu Honzíka hraje známý sochař Petr Schel, Terezku ztvárňuje Iveta Křepelová a babičku s dědou Hermína Malátová a Miroslav Stolička.

Pro lepší pochopení událostí roku 1968 je do tištěného programu připravován vysvětlující slovníček včetně překladu ruských slov. Pro pozorné diváky je ve hře připraven malý chyták – jsou tam sehrány reálie, které se v žádném případě nemohly stát v roce 1968. Z diváků, kteří záměrnou chybu odhalí a vyplní anketní lístek, bude do konce srpna vylosován jeden šťastlivec, který dostane peněžitou odměnu ve výši tří tisíc korun.

Premiéra je naplánována na pátek 20.července, dále se bude hrát v pátek 27.července, a o pátích 10. a 17.srpna.

„V loňském roce na čtyři představení hry Král Šumavy trochu jinak přišlo přes tisíc diváků, podotýká Jan Zeman.

Tisková zpráva

Štítky kultura, divadlo, Zahorčice, Boršov nad Vltavou, herec, Honzíkova cesta 1968, Ján Zeman, léto, okres České Budějovice, Československá televize, Česko, vejce, Král Šumavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Invaze 1968 na divadelních prknech. Sedmý ročník Zahorčického divadelního léta začíná  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.