Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

První festivalový víkend v Českém Krumlově se vydařil

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov má za sebou první úspěšný týden. Od 20. července už vystoupila řada umělců a ještě mnoho dalších jich na třítýdenním festivalu své umění předvede. Festival dohromady nabídne dvaadvacet koncertů klasické hudby, swingu a dalších žánrů. Potrvá až do 11. srpna.

Festivalová ouvertura zahájila třítýdenní hudební přehlídku

Hit New York, New York obstaral na Letní jízdárně zámecké zahrady finále zahajovacího koncertu 27. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Představili se violoncellista Jiří Bárta, zpěváci z Broadwaye Christiane Nollová a Hugh Panaro, jihokorejská sopranistka Sooyeon Kim, Schola Gregoriana Pragensis i zpěvák Jan Smigmator. V podání zmíněných umělců zazněly skladby Mozarta, Bacha, Saint-Saënse, Pucciniho i písně z muzikálu Fantom opery.

Ohlas měla v podání Sooyeon Kim árie „Měsíčku na nebi hlubokém“ z Dvořákovy opery Rusalka. Na klarinet zahrál i nevidomý nadaný žák pražské ZUŠ Jaroslava Ježka Daniel Klement.

Končit skladbou New York, New York napadlo Jana Smigmatora, který na festival jezdí již řadu let rád jako divák, vzpomíná třeba na dva koncerty fenomenálního trumpetisty Arturo Sandovala. „Na zkoušce jsem zazpíval první frázi, zpěvákům z Broadwaye předal mikrofon, a protože jsou to profesionálové, tak se hned přidali," řekl Smigmator, který na festivalu vystoupí 4. srpna na swingovém večeru s Dashou i Big bandem Felixe Slováčka.

Operní galakoncert Piotra Beczały a Sondry Radvanovsky se vydařil na jedničku

Přes den sice Krumlov trápilo deštivé počasí, které přimělo organizátory odehrát celý večer bez přestávky, což diváci v Pivovarské zahradě ocenili, ale nakonec vše dopadlo dobře. Koncert zazněl v plném rozsahu od prvního orchestrálního čísla, jímž bylo Pucciniho Capriccio sinfonico v soustředěném podání PKF – Prague Philharmonia a za řízení Leoše Svárovského, až po přídavek – Verdiho Brindisi.

Po orchestrálním úvodu patřily první pěvecké tóny Tosce, z níž zazněla tři pěvecká čísla. Následovala Leonora z Verdiho Trubadúra, předehra z Nabucca a společný duet z Maškarního plesu, v němž  Beczała s Radvanovsky ukázali dokonalou partnerskou souhru. Pro oba pěvce znamenají letní open air koncerty příjemné zpestření jejich koncertních a divadelních povinností během sezóny.

Adam Václav Michna rozezněl unikátní varhany klášterního kostela 

Koncert varhaníka Jaroslava Tůmy probíhal v poklidné atmosféře nedělního dopoledne v kostele Božího těla a Panny Marie Bolestné. Zdejší varhany znám velmi dobře. Je to nástroj Nicolause Christeindela. Mám ho obzvlášť v lásce, protože je dochován opravdu v téměř originálním stavu a to je velká vzácnost. Doufám, že až někdy dojde na jeho rekonstrukci, pověřený varhanář neudělá žádnou chybu a renovace nástroji nijak neublíží. Byla by to věčná škoda,“ vychvaluje „královský nástroj“ v kostele bývalého minoritského kláštera Tůma.

K programu svého koncertu varhaník dodal: „Pro dnešní koncert jsem zvolil především hudbu Adama Václava Michnu. Připadá mi, že do jižních Čech prostě patří. Michnovo jméno u nás zná snad každý. Kdo by taky neznal jeho vánoční píseň Chtíc, aby spal. On složil tak krásné melodie, že mi bylo vždycky líto, že nenapsal nic pro varhany. A tak jsem zkusil na jeho témata udělat v nové době muziku ve starém stylu. A navíc se to k typu zdejších varhan vyloženě hodí.“

MHF Český Krumlov představuje své nové patrony – Zlatu Adamovskou, Vlastimila Harapese a Petra Štěpánka

Nové role patronů MHF Český Krumlov přijali takové významné osobnosti českého kulturního života, jako Zlata Adamovská, Vlastimil Harapes a Petr Štěpánek. Všichni tři poskytli svá vyjádření, proč se role patronů MHF Český Krumlov ujali, a jakou roli nejen samotný krumlovský festival, ale i hudba jako taková v jejich životě sehrávají. 

„Na Mezinárodním hudebním festivalu Český Krumlov zažívám vždy obdivné pocity,“ říká Zlata Adamovská.

„Každé léto se na Mezinárodní hudební festival Český Krumlov těším jako malý kluk,“ svěřil se Petr Štěpánek.

„Mezinárodní hudební festival Český Krumlov má báječnou atmosféru,“ vyzdvihl Vlastimil Harapes.

Tisková zpráva

Štítky Mezinárodní hudební festival, Český Krumlov, kultura, hudba, koncert, hudební festival, festival, varhany, New York, Jan Smigmator, Zlata Adamovská, Vlastimil Harapes, Christiane Noll, Jiří Bárta, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První festivalový víkend v Českém Krumlově se vydařil  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.