Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

SOUTĚŽ: O historii budějckého gymnázia vypráví nová výstava v Jihočeském muzeu

U příležitosti výročí vzniku budějckého Gymnázia Jana Valeriána Jirsíka připravilo Jihočeské muzeum výstavu, která dokumentuje nejen historii školy, ale poukazuje také na samotného zakladatele a v neposlední řadě i na profesory a studenty, spjaté se školou ve sledované historické etapě.

Celá výstava „V práci a vědění jest naše spasení - 150 let gymnázia J. V. Jirsíka“ je rozdělena do dvou samostatných částí. V prvním bloku se nachází hmotné a písemné památky na mnohostrannou kulturně společenskou a sociálně vlasteneckou činnost již zmiňovaného biskupa J. V. Jirsíka, který patřil v první polovině 19. století mezi nejvýznamnější velikány českého národního života nejen v rámci krajského města, ale celého jihočeského regionu.

Nechybí zde ani připomínka čtyř vybraných absolventů, kteří se výrazněji zapsali do politického nebo kulturně společenského dění v Čechách. Jedná se o prezidenta Emila Háchu, poslance Národního shromáždění Františka Kroihera, literáta Otokara Mokrého a biskupa Šimona Bártu.

Druhá část v přilehlém sále je věnována samotnému gymnáziu od jeho založení, přes důležité historické mezníky nejen v dějinách školy až po začátek moderní éry ústavu po listopadových událostech roku 1989. Návštěvník se zde může mimo jiné seznámit například s originálními dokumenty k založení ústavu, mnoha tably a fotografiemi ve vztahu ke školní i volnočasové činnosti profesorů a studentů, učebnicemi a dalšími dobovými archivními materiály, vážícími se k problematice výuky a v neposlední řadě i s didaktickými pomůckami a školními potřebami, používanými v daném dobovém kontextu. Rozšiřující informace a doplňující materiál v elektronické podobě pak poskytuje zvídavějšímu návštěvníkovi ještě speciální dotykový infokiosek.

Prezentované exponáty, dokumenty a fotografie pocházejí nejen ze sbírek Jihočeského muzea, ale byly zapůjčeny i partnerskými institucemi a rovněž soukromými osobami, především pak bývalými absolventy nebo profesory Gymnázia J. V. Jirsíka.

Výstavu, jejíž název se vztahuje k nápisu (citátu) na fasádě budovy, v níž Jirsíkovo gymnázium sídlí již od roku 1903, lze navštívit v Jihočeském muzeu od 12. září 2018 do 13. ledna 2019.

Soutěž o vstupenky na výstavu V práci a vědění jest naše spasení - 150 let gymnázia J. V. Jirsíka

Díky soutěži s Budějckou Drbnou mohou čtenáři vyhrát vstupenky na novou výstavu Jihočeského muzea. Stačí jen do 20. září správně odpovědět na soutěžní otázku a čekat na slosování. 

Soutěž skončila! Správná odpověď byla za B. Čtyři vstupenky vyhrává Jindřich Jarath a Alena Fenclová. Gratulujeme!

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Tisková zpráva

Štítky výstava, gymnázium, pozvánka, Jihočeské muzeum, muzeum, soutěž, Jan Valerián Jirsík, Emil Hácha, Otokar Mokrý, Šimon Bárta, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: O historii budějckého gymnázia vypráví nová výstava v Jihočeském muzeu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.