Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Slavík letos nebude. Hudební anketa si dává pauzu, organizátoři chtějí nový systém

Český slavík letos nebude. Karel Gott si tak v roce 2018 své 43. ocenění pro zpěváka roku dozajista nepřevezme. Organizáři si totiž chtějí dát pauzu a mezitím najít nový formát soutěže. Otevřený systém hlasování se podle nich v době sociálních sítích stal snadno zneužitelným. Jaroslav Těšínský z pořádající agentury Musica Bohemica však věří, že se v dalších letech anketa vrátí.

Nutnost zěmny pocítila anketa Český slavík především v posledních dvou letech. Organizátoři totiž nelibě nesli skutečnost, že se na předních příčkách umisťovala kontroverzní kapela Ortel. Loni agentura Musica Bohemica s poukazem na porušení pravidel fair play ze strany fanoušků Ortelu prohlásila vítězem skupinu Kabát. Příznivci Ortelu se totiž přes sociální sítě masově organizovali k hlasování. Podle agentury tak došlo k porušení pravidel. 

Vyhrát by tak mohl úplně každý, stěžuje si Těšínský

„Podle dosavadních pravidel je možné hlasovat prakticky pro každého. Představte si, že třeba nějaký politik něco zazpívá a jeho příznivci se na sociální síti dohodnou, že mu pošlou hlasy do ankety. On se dostane někam na přední příčky a tím se náležitě zviditelní. S tím by měl nejspíš problém organizátor hudební ankety nebo soutěže kdekoli na světě. Na druhé straně nechceme nikoho předem vylučovat. Proto se snažíme najít takovou koncepci, aby anketa byla skutečně o hudbě. Není to snadné a vyžaduje to čas,“ řekl Právu Těšínský.

Český slavík si tak vzal oddechový čas, aby mohli organizátoři vymyslet nový koncept, který bude více reflektovat aktuálnímu vývoji populární hudby. A v neposlední řadě se i přizpůsobí rostoucímu vlivu sociálních sítí.

(Ne)Úspěch Rudyho Kovandy

Předchůdce současné ankety, která po tříleté pauze v roce 1996 navázala na původní soutěž s názvem Zlatý slavík, měl za sebou v historii podobnou kontroverzi. V roce 1975 se recesista Franta Kocourek s hercem Miroslavem Donutilem rozhodli, že udělají zpěváka roku z Rudyho Kovandy, známého brněnského zpěváka s lehkým mentálním postižením. Když se však organizátoři v Praze o tomto vtípku dozvěděli, hlasy pro Kovandu nechali zkartovat.

Autoři

Štítky Slavík, anketa, soutěž, zpěvák, Česká republika, Český slavík, sociální síť, Karel Gott, Rudy Kovanda, Kabát, Miroslav Donutil, Franta Kocourek, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavík letos nebude. Hudební anketa si dává pauzu, organizátoři chtějí nový systém  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.