Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Filmový festival Černá věž rozdal ceny a pobavil diváky

Na osmý ročník Filmového festivalu Černá věž přišlo téměř čtyři sta diváků. Ti zhlédli třicet šest nominovaných filmů, vyzkoušeli si dabing i virtuální realitu a podpořili svou účastí děti z Centra Bazalka. Pro děti se vybralo dvacet šest tisíc korun.

Festival odstartoval ve čtvrtek koncert filmové hudby v budově E.ON. Kromě Jihočeského Symfonického Big Bandu pod taktovkou Jana Meisla vystoupili i speciální hosté, a to klienti a zaměstnanci Centra Arpida s vlastní kapelou K.R.B. „Když děti z jednoho centra zpívaly pro děti z jiného centra, nedokázala jsem udržet slzy. Bylo to krásný spojení,“ byla po skončení koncertu dojatá divačka.

Kromě návštěvníků, porotců, tvůrců a realizačního týmu do Českého rozhlasu dorazily v pátek a v sobotu i sci-fi postavy jako Stormtroopeři. Jak by ne, vždyť letošním tématem, který se orientoval na sci-fi, byl souboj dobra se zlem a postavy ze Star Wars, Vetřelce a další vesmírné nestvůry provázely festivalovou kampaň. Všichni se ocitli v prostoru vesmírné lodi, kde si mohli na baru nechat namíchat tematické drinky nebo si zahrát s krupiérem sci-fi hru Sabacc.

Filmoví fanoušci se v pátek blýskli na Chytrém kvízu special, kde ukázali, jak se orientují na poli filmu nebo seriálů.

Po oba dva dny diváci kromě filmů navštěvovali také minikino pro dva, kde si dali pětiminutové rande u krátkých snímků, které se nedostali do nominací nebo u filmů ze spřáteleného slovenského filmového festivalu PAFF. Novinkou byly letos výstavy. Příchozí si prohlédli po oba dva dny modely a masky z 3D tiskárny nebo plátna znázorňující město České Budějovice ve sci-fi filmu.

V sobotu si opět zájemci zkusili, jaké to je být dabérem, pod vedením Petra a Patrika z Fénix ProDabing. Tentokrát propůjčili hlasy princezně Leie nebo Hanu Solovi. Vůbec poprvé byla na festivalu k vyzkoušení virtuální realita. „Sklidila obrovské ohlasy a diváky strašně bavila. Stála se na ni chvílemi fronta,“ zhodnotil letošní novinku ředitel festivalu, Milan Pleva.

Návštěvníci zaplacením vstupného přispěli na dobrou věc. Celý výtěžek totiž putuje do Centra Bazalka, kde pomůže dětem s postižením. Letos se vybralo dvacet šest tisíc korun. Peníze byly tentokrát určeny pro učební a zdravotní pomůcky dětem s autismem.

Pod kritickým okem poroty se o sošky Černé věže utkalo třicet šest nominovaných filmů. Na závěrečném večeru, kterým festival vyvrcholil, bylo odhaleno, jak odborná porota rozhodla. Předtím ale tvůrci, porotci a diváci zhlédli snímek Akta ČB, který natočil festivalový tým, a ve kterém byly České Budějovice napadeny imperiální flotilou.

V kategorii Studentský film zvítězil snímek Rozverné léto Michaely Polákové, která převzala skleněnou sošku Černé věže sochaře Petra Janského z rukou Stormtroopera. Mezi Nezávislými filmy zvítězil snímek Odcházím Viliama Valy. Cenu výherci předal porotce a kurátor Alšovy jihočeské galerie David Kubec.

V kategorii Malý film porazil své konkurenty snímek Till The Morning Comes autora Tomáše Bláhy. Sošku přišel na pódium předat herec Divadelního spolku J. K. Tyla Luděk Šindelář. Mezi Velkými filmy získal první místo filmový počin Maskovačka tvůrce Petra Zaharkowa. Autor cenu přezval z rukou porotce Jakuba Masáka, generálního manažera Multikina CineStar v Jihlavě.

Po dvouleté pauze letos snímky soutěžily také v kategorii Dokument. Jako nejlepší v této kategorii porotci určili titul Marek od Terezy Motýlové. Cenu předala vítězce pedagožka estetiky filmu Vera Kaplická Yakimova. Diváci zvolili jako svůj nejoblíbenější snímek v divácké anketě titul Z pekla do pekla od budějovického režiséra Daniela Habrdy. „Je to nejkrásnější ocenění. Kdo jiný je tím nejdůležitějším kritikem než sám divák,“ projevoval po získání ocenění radost režisér.

Milan Pleva, ředitel festivalu, neskrýval nadšení. „Osm let se snažíme podporovat začínající filmaře a věřím, že se nám to daří. Filmaři z celého Česka přijíždějí do Budějovic a festival hodnotí jako jednu z nejpříjemnějších a nejpřínosnějších akcí, kterou u nás najdou. Je to pro nás závazek se ještě víc zlepšovat. Snad nás příští rok podpoří i další instituce, abychom se mohli posunout zase o krok dál,“ vyslovil na závěr své přání Milan Pleva, který už pomalu přemýšlí o dalším ročníku.

Filmový festival Černá věž

Úterý, 27. listopadu 2018, 12:10

Filmový festival Černá věž
Filmový festival Černá věž

Tisková zpráva

Štítky FIlmový festival Černá věž, film, festival, České Budějovice, sci-fi, science fiction, E.ON, Star Wars, koncert, Cinestar, realita

Filmový festival Černá věž rozdal ceny a pobavil diváky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.