Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeské divadlo představí příští rok na náplavce střet čtyř civilizací

Dvě pražská nezávislá divadla se spojila s progresivním regionálním domem, aby na podzim příštího roku zrealizovala největší koprodukční projekt v historii českého divadla. Divadlo LETÍ, Tygr v tísni a Jihočeské divadlo vybudují v září na budějcké Náplavce adaptační tábor pro uprchlíky z vesmíru.

Přemýšleli jste někdy nad tím, co by se stalo, kdyby na Zemi přistáli uprchlíci z cizích planet? Vypadali by jako jedni z nás, nebo úplně jinak? Způsobili by apokalypsu? Naučili bychom se s nimi žít? A jak by se k problematice postavily politické elity? Podobné otázky si pokládají tvůrci projektu CAMPQ, který představí čtyři mimozemské kmeny.

Imerzivní osmihodinová inscenace, která do děje zapojí i diváky, a několikadenní interaktivní výstava, která zatím v českém divadelním kontextu nemá obdoby, bude českou expozicí Pražského Quadriennale. Diváci ji budou moci navštívit 13. a 14. září na budějcké náplavce.

„Jsme rádi, že hodnotící komise vybrala jako českou expozici Pražského Quadriennale v tak náročné konkurenci právě CAMPQ. Imerzivní divadlo je v České republice stále oblíbenější, ale projekt takového rozsahu zde ještě nebyl. Poprvé také vzniká tak náročný projekt v koprodukci tzv. kamenného divadla a nezávislé scény. Jsem přesvědčena, že je načase, aby spolu tyto strany začaly více spolupracovat, jak je to běžné například v německém divadle. Chtěli bychom být takovým příkladem ‘dobré praxe’ a inspirovat i další divadla,” říká režisérka Martina Schlegelová.

Na scénáři hry v současné době pracují čtyři autoři – Katalánci Claudia Cedó a Joan Yago a čeští autoři David Košťák a Marie Nováková.

„Každý ze čtyř autorů zpracovává mytologii a příběh jedné mimozemské civilizace, která hledá útočiště před gigantickou ekologickou katastrofou a přistane na naší planetě. Do textu se tak promítají čtyři velmi rozdílné poetiky, jejichž pronikání přirozeně vytváří kulturní střet, který tak divákům umožní skutečně se ocitnout nejen v jednom fiktivním uprchlickém táboře, ale zblízka v něm zažít vzájemnou interakci několika civilizací,” přibližuje vznik textu autor David Košťák.

Vstupenka na představení divákům umožňuje vstup do areálu adaptačního tábora na celou noc otevřených dveří, během níž mohou nahlédnout do jeho tajemství. Prožijí dobrodružné chvíle, které budou pro každého zcela unikátním zážitkem - svůj pohyb po jednotlivých částech instalace si totiž každý divák řídí a určuje sám a skládá si tak vlastní příběh.

K dispozici bude také odpočinková zóna, občerstvení a další atrakce, které návštěvníkovi zpříjemní jeho pobyt.

Vstupenky na budějcké reprízy jsou za pět set korun v prodeji od 5. prosince v síti prodejen CBsystem a na webu Jihočeského divadla.

Autoři | Foto Facebook Jihočeské divadlo

Štítky Budějce, náplavka, divadlo, Jihočeské divadlo, civilizace, projekt, české divadlo, Země, Marie Nováková, uprchlík, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo představí příští rok na náplavce střet čtyř civilizací  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.