Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Sokolský ostrov včera ovládli rytíři na koních

Přes nepříznivé počasí dorazily včera na Sokolský ostrov tisíce diváků, aby se podívaly na pomyslný vrchol Slavností železné a zlaté České Budějovice 2019, a to příjezd našeho krále s družinou a rytířský turnaj.

Rytíři na koních mezi diváky vstoupili po několika salvách dělostřelců z Terezína chvilku po čtvrté hodině odpoledne. Diváci zaplnili tribuny a vyhlíželi příjezdu krále. Role Přemysla Otakara II. se ujal herec Tomáš Karger z divadla v Celetné. V hodinovém programu plném ukázek rytířských dovedností se za bouřlivého potlesku diváků stal vítězem rytíř Ivan Zajíc z Heroltic. Nutno podotknout, že všichni rytíři na koních podávali, i přes ztížené podmínky a podmáčený terén, skvělé výkony.

Po skončení turnaje si návštěvníci mohli vyzkoušet různé středověké disciplíny. Největší zájem byl o trenažér jízdy na koni, lukostřelbu nebo výuku šermu lektory z A.K.A. Akademie rytířských umění. Každý ročník při soutěžení z řad malých diváků dostane výherce putovní meč krále Přemysla Otakara II. a A.K.A. České Budějovice mu na rok daruje zdarma členství, aby mohl trénovat šerm, lukostřelbu, zápasit a účastnit se filmových projektů. Letos se vítězem stal Lukáš.

Slavnosti železné a zlaté

Neděle, 8. září 2019, 18:04

Slavnosti železné a zlaté
Slavnosti železné a zlaté

„Chlapec, který vyhrál před 2 lety se sám den před akcí přihlásil a chtěl vrátit putovní meč. Překvapilo mě to, považuji to v dnešní době trochu za zázrak. I když je meč putovní, dáváme ho vítězi s tím, že trochu předpokládáme, že se vrátit nemusí. Čestnost Denise ale potvrzuje, že slavnosti probouzejí rytířského ducha a jeho rodiče na něj mohou být právem hrdí. Rozhodli jsme se ho proto odměnit ještě jednou a znovu získává roční vstup do rytířského klubu,“ komentuje jednání minulého vítěze Petr Nůsek, majitel realizující agentury A.R.G.O.

Historickou slavnost již potřetí pořádalo město České Budějovice. Dvoudenní akce začala v pátek středověkým trhem na Piaristickém náměstí. Zde pokračovala i celou sobotu a rozšířila se i na Zátkovo nábřeží a již zmíněný Sokolský ostrov. Podél řeky návštěvníci potkali mnoho známých osobností, které se pojí k historii města. Ti se s nimi fotili a vyprávěli o svém životě. Na Sokolském ostrově se pak odehrávaly rytířské turnaje, hry a netradiční ohňová show. Piaristické náměstí patřilo mnoha známým i již zapomenutým řemeslům, středověké mučírně, kejklířům a dobovým hudebníkům.

Realizaci akce měla na starosti agentura A.R.G.O. profilm spolu se sdružením Housův mlýn v Táboře a A.K.A. Akademií rytířských umění. A je vidět, že stylová historická zábava lidi v Českých Budějovicích táhne a neodradí je ani špatné počasí. „Z účasti jsem překvapený a těší mě, že se z akce stala tradice. Takovou tradicí je i horší počasí, tak doufám, že příštími slavnostmi už ten déšť zlomíme,“ dodává s úsměvem Petr Nůsek.  

Tisková zpráva

Štítky Sokolský ostrov, České Budějovice, slavnosti, Slavnosti železné a zlaté, rytíř, slavnost, Přemysl Otakar II., Petr Nůsek, Tomáš Karger, koncentrační tábor Terezín, Celetná, Heroltice

FOTO: Sokolský ostrov včera ovládli rytíři na koních  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.