Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Bouda nabídne do ledna sedm titulů. Těšit se můžete na operu i taneční show

Už 21. listopadu otevře Jihočeské divadlo na Mariánském náměstí dočasnou scénu Bouda. Připomenout má mimo jiné také 100 let výročí divadla a záměr stavby divadla, které mělo podle starších plánů na Mariánském náměstí stát. Program nabídne do 13. ledna sedm titulů včetně hostů. Náklady na Boudu s kapacitou 230 míst jsou 6,5 milionu korun.

Boudu dnes na tiskové konferenci představil ředitel Jihočeského divadla Lukáš PrůdekJe to myšlenka na stavbu nového divadla v Českých Budějovicích - jsou dost možná městem, které staví divadlo nejdéle v Česku. V roce 1962 byla hotová architektonická soutěž pro divadlo na Mariánském náměstí, zbouraly se dva domy, ale stavět se nezačalo. Myslíme si, že prostor náměstí není dostatečně využíván," řekl Průdek

Nyní se chystá studie nové budovy pro divadlo a Jihočeskou filharmonii. Podle starších informací byl odhad nákladů na stavbu přes miliardu. Sdružení pro výstavbu nové divadelní budovy vzniklo koncem roku 1957, stavba měla začít v roce 1961 na Mariánském náměstí. K tomu ale nedošlo a dnes je tam parkoviště. 

Program v Boudě zahájí divadlo 21. listopadu inscenací opery Bedřicha Smetany Dalibor. Uvede ji v úpravě Miloše Formana, který ji zkrátil asi o půl hodiny. Dalibor bylo představení, jímž v září 1919 Jihočeské národní divadlo spustilo provoz. V Boudě dále návštěvníky čeká politická groteska Bertolta Brechta, Zadržitelný vzestup Artura Uie, taneční show Inscenační porada, v níž ztvární hlavní roli Jiří Lábus, a předvánoční titul Malého divadla. V lednu 2020 tam Divadlo bratří Formanů zve na hru Deadtown a taneční uskupení Dekkadancers na inscenaci Poslední večeře.

Jihočeské divadlo, jež slaví 100 let, provozuje činohru, operu, balet a Malé divadlo. Zřizuje ho město. Scéna letos podle Průdka zdvojnásobila příjem od sponzorů na tři miliony korun, Jihočeský kraj dal letos divadlu mimořádnou dotaci deset milionů, běžně přispívá sumou 3,5 milionu.

Vstupenky do Boudy jsou až o polovinu dražší než na představení v historické budově, vyplývá z informací o vstupném na webu divadla.

Autoři | Foto

Štítky Jihočeské divadlo, Bouda, výročí, České Budějovice, divadlo, Mariánské náměstí (Brno), opera, Miloš Forman, Česko, Bertolt Brecht, Bedřich Smetana, Jiří Lábus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bouda nabídne do ledna sedm titulů. Těšit se můžete na operu i taneční show  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.