Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Do Budějovic míří filmaři, maskéři i dabéři

Budovu Českého rozhlasu obsadí na dva dny filmaři, maskéři, dabéři i virtuální realita. Ve dnech 22. a 23. listopadu se uskuteční už devátý Filmový festival ČERNÁ VĚŽ. Letos ve stylu hororu.

Ačkoliv se hlavní program koná v pátek a v sobotu, devátý ročník otevře už ve čtvrtek 21. listopadu koncert filmové hudby. Zazní například skladby z filmů Tenkrát na západě, Mission Impossible, Titanic, Piráti z Karibiku, Star Wars nebo Fantom opery. Už od prvního ročníku má festival benefiční charakter. I tentokrát mohou dobrovolníci na místě přispět do kasičky libovolnou částkou na Centrum Bazalka pomáhající rodinám s péčí a děti i dospělé s těžkým kombinovaným postižením či poruchami autistického spektra.

V pátek 22. listopadu začne to hlavní, tedy projekce snímků, které letos soutěží o sošku Černé věže. Všech třicet šest snímků diváci uvidí v Českém rozhlase České Budějovice. V 16 hodin zahájí dění pásmo sci-fi filmů, v 18 hodin následuje promítání odlehčených filmů. Třetí promítací pásmo, které odstartuje v 19:45, se soustředí na dramata. Den zakončí od 22 hodin horory.

Na druhý den Český rozhlas otevře své brány už ve 13:30. První pásmu se mohou diváci těšit na dokumenty. Po nich následují v 15 hodin odlehčené filmy, které od 16.45 vystřídá projekce dramat.

Na sobotu je připraven opravdu bohatý doprovodný program. Celé odpoledne budou návštěvníci v prostoru kavárny sledovat ukázku práce filmového maskéra Jana Janouta, který přímo na místě předvede svůj um a přetvoří člověka v monstrum.  Na oblíbeném workshopu Na zkoušku dabérem si zkusí účastníci sami propůjčit hlas některé postavě z hororové parodie Scary Movie. Pod dohledem profíků z dabingové skupiny Fénix ProDabing  se dozví o hlavních zásadách dabování a ve dvojicích nebo samostatně si nadabují krátký sestřih. Pro úspěch v minulém roce si i letos mohou zájemci odnést z festivalu zážitek ze simulovaného virtuálního světa, který jim přinese virtuální realita od Virtual-lab.cz.

S režisérem Filipek Kiliánem, který na Filmovém festivalu Černá věž začínal jako amatér a nakonec to dotáhl až do štábu snímku Nabarvené ptáče Václava Marhoula, se diváci setkají v sobotu od 18.30 hodin. Během diskuze se dozvíte, jak se mladý tvůrce do štábu dostal, jaké si odnesl zkušenost a poslechnou si i jeho zážitky z natáčení velkofilmu.  

Ty nejlepší filmy, které se letos probojovaly do nominací, budou s napětím očekávat, kdo z nich si během sobotního závěrečného večera s předáváním cen, odnese ocenění. Poté následuje afterparty v nedalekém Davidově bufíku, na které si mohou diváci neformálně popovídat se všemi přítomnými filmaři.

Oba dva dny pomohou návštěvníci vstupným 80 Kč Centru Bazalka. Nad rámec vstupného lze přispět neziskové organizaci do kasičky u vstupu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Filmový festival Černá věž, film, kultura, horor, filmař, České Budějovice, Český rozhlas, filmový festival, Star Wars, styl, Titanic, Tenkrát na Západě, Piráti z Karibiku, Mission: Impossible, Fantom opery

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Budějovic míří filmaři, maskéři i dabéři  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.