Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeský kraj má třináct nových kulturních památek

Celkem třináct nových kulturních památek přibylo od září 2019 v Jihočeském kraji. Najdeme mezi nimi například židovské hřbitovy v Rožmberku nad Vltavou nebo Českém Krumlově, dvůr Branovice v Dobších nebo kostel sv. Anežky České v Českých Velenicích.

V Jihočeském kraji najdeme celkem 5433 nemovitých kulturních památek. Na konci března k nim přibylo 13 nových. Najdeme mezi nimi například šest židovských hřbitovů v Rožmberku nad Vltavou, Českém Krumlově, Nové Bystřici, Třeboni, Protivíně a Prudicích u Nemyšle. „U nově prohlášených židovských hřbitovů jsme navíc detailně zdokumentovali všechny stávající náhrobky včetně nápisů. Mnohdy je to jediný pramen k poznání zaniklých židovských obcí,“ prozrazuje Jana Štorková z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Mezi památky byl zapsán také dvůr Branovice, který patří k obci Dobšice nedaleko Týna nad Vltavou. Jedná se o obdivuhodně zachovaný příklad šlechtického sídla z 1. poloviny 16. století. „Objekt má i zásadní urbanistickou a zejména krajinotvornou hodnotu,“ upozornila Štorková na jeho dominantní polohu ve volné krajině. Současný majitel jednotlivé budovy dvora postupně opravuje.

Statut kulturní památky přináší památkám větší šanci získat na obnovu finanční prostředky z některého z dotačních titulů a zároveň garantuje vlastníkovi bezplatnou odbornou pomoc od pracovníků Národního památkového ústavu.

Úplně první kulturní památku od prosince 2019 mají na svém kontě také České Velenice. Do seznamu byl zapsán kostel sv. Anežky České postavený roku 1935 podle projektu pražského architekta Václava Pilce. Kostel je podle památkářů cenným a kompletně dochovaným příkladem meziválečné architektury. „Navíc se Kostel se navíc řadí mezi stavby moderní architektury, kterých nalezneme v památkovém fondu Jihočeského kraje také poskrovnu,“ upřesňuje Jakub Drozda z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. 

Památkáři se postupně snaží tento dluh napravit, nedávno se mezi kulturní památky zařadil i další zástupce moderní sakrální architektury, českobudějovický kostel sv. Vojtěcha ve Čtyřech Dvorech.

Nově byl památkou prohlášen také pomník padlým hrdinům na vojenském hřbitové v Písku, usedlost v Sedlici a kamenný mostek v Pěčíně. Doprohlášeny byly také stavby patřící ke dvěma již stávajícím kulturním památkám, a to stodola v Klečatech a hospodářské stavby v areálu fary ve Strunkovicích nad Blanicí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NPÚ ÚOP ČB

Štítky Jihočeský kraj, kulturní památka, Národní památkový ústav, kostel, židovský hřbitov, Anežka Česká, Český Krumlov, Rožmberk nad Vltavou, České Budějovice, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj má třináct nových kulturních památek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.