Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Krumlov zrušil kvůli koronaviru Slavnosti pětilisté růže

Český Krumlov zrušil kvůli pandemii koronaviru svou největší kulturní akci, historické Slavnosti pětilisté růže, plánované na 19. až 21. června. Akci situovanou do doby Rožmberků navštěvuje každý rok kolem 23 tisíc lidí. Když to situace kolem koronaviru dovolí, město v létě s místními podnikateli připraví menší akce. Rozhodli o tom dnes radní.

Slavnosti pětilisté růže jsou po jarním Kouzelném Krumlovu a oslavách osvobození další městskou oslavou, která je kvůli riziku nákazy koronavirem zrušená.

„Organizace slavností je velmi náročný proces a my nemůžeme zbytečně investovat peníze i čas do nejistoty, kdy nevíme, zda a jak se budou moci konat velké kulturní akce, které budou ve zmírňování a uvolňování současných opatření až jako vůbec poslední," uvedl starosta Dalibor Carda (SN-Město pro všechny).

Když to bude možné, chce město ve spolupráci s místními podnikateli pořádat letní drobné kulturní akce v ulicích.

Letošní 34. ročník Slavností pětilisté růže měl připomenout 450. výročí jmenování Viléma z Rožmberka Nejvyšším purkrabím Království českého a místokrálem českým. Loňský rozpočet slavností byl 4,6 milionu korun.

Pokud to situace související s šířením koronaviru umožní, chystá Český Krumlov řadu akcí do druhé poloviny roku, jakou jsou Svatováclavské slavnosti, Dny evropského dědictví, veletrh pravěké a středověké kultury Krumbenowe, listopadový Festival vína nebo prosincový advent.

Při Slavnostech pětilisté růže připravují organizátoři 200 programů na deseti scénách se stovkami účinkujících. Hlavními body jsou historické průvody, ve kterých účinkuje přes 700 lidí, rytířský turnaj, živé šachy na šachovnici 12 x 12 metrů, historický trh na zámku s více než 130 stánky i ohňostroj. Historický program nabízí i hudbu, divadlo, šerm, tance, kejklíře, ohňová vystoupení, dobové hry, trhy i gastro. Od roku 1990 zatím navštívilo slavnosti přes 520.000 lidí, nejvíc návštěvníků, 27 807, přijelo v roce 2016.

Autoři | Foto Lubor Mrázek

Štítky ČR, správa, koronavirus, kultura, festival, Č. Krumlov, AUDIO, Český Krumlov, COVID-19, slavnost, Slavnosti pětilisté růže, kulturní akce, pandemie covidu-19, Rožmberkové, advent, Dny evropského dědictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlov zrušil kvůli koronaviru Slavnosti pětilisté růže  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.